Posvet voditeljev oratorija

16. oktober 2007

V soboto 13. oktobra je na Rakovniku v Ljubljani potekal posvet voditeljev Oratorija, ki se ga je udeležilo 130 voditeljev in njihovih pomočnikov iz 56 oratorijev iz različnih koncev Slovenije.



Več kot 240 krajev, približno 20.000 otrok, za katere je skrbelo okoli 4.500 animatorjev – to so številke, ki pričajo o obsežnosti projekta Oratorij, nad katerim organizacijsko in vsebinsko bdi Salezijanska mladinska pastorala in ki vsako leto znova zapolnjuje počitniške dni po mnogih slovenskih župnijah. Tako obsežen projekt potrebuje resno pripravo pa tudi evalvacijo. Zato je 13. oktobra v Ljubljani na Rakovniku, pod naslovom »Vrzite mreže«, potekal posvet voditeljev Oratorija.

 

 

 

 

Srečanje je bilo sestavljeno iz več delov. Po uvodnem spoznavanju in pozdravu so se voditelji oratorijev povezali v adoraciji in premišljevanju ob odlomku iz Lukovega evangelija. Skušali so aktualizirati sporočilo, da Jezus prihaja med nas in nas vabi, da na njegovo besedo vržemo mreže, četudi morda čutimo neuspeh.

 

 

 

 

Sledila je vodena priprava vprašanj o oratoriju. Vprašanja so bila obdelana v obliki pogovora v posameznih tematskih skupinah, v katerih so voditelji poglobili tiste vidike oratorija, ki jih zanimajo.

 

 

 

 

Na srečanju smo bili deležni tudi nekaterih poučnih vsebin. Tako je Petra Pucelj pripravila kratko predavanje na temo »Refleksija na oratoriju – izkustveno učenje«, Jure Babnik pa je pripravil vodeno razpravo na temo »Oratorij za starejše«, katere cilj je bil ugotoviti značilnosti in potrebe otrok zadnje triade osnovne šole. Prav to nam bo namreč pomagalo odgovoriti na vprašanje, kaj lahko na oratoriju in v okviru drugih dejavnosti v župniji naredimo, da bodo mladi od 6. do 9. razreda radi prišli, se dobro počutili in jim bo vse skupaj pomagalo na poti v življenje.

 

 

 

 

Posvet se je zaključil z molitvijo v rakovniški cerkvi Marije Pomočnice. Prav je, da znamo vsi, ki se trudimo za delo s tolikimi mladimi, zapeljati svoj čoln med evharistijo in Marijo, ki pomenita varen pristan.

 

več na: http://www.oratorij.net/?q=node/9802

 

Besedilo: Matjaž Knez

 

Foto: Marko Košnik

 

 

<<< nazaj