Škofijska gimnazija A. M. Slomška v Ženevi

18. januar 2008

Odločila sva se, da preživiva novo leto na malo drugačen način, zato sva se udeležila novoletnega srečanja mladih, ki se je odvijalo v Ženevi. V tem mestu se nas je v duhu krščanske vere zbralo okrog 40. 000 mladih iz Evrope in drugod. Vse se je začelo v Sloveniji, kjer sva se udeležila priprav na to srečanje. Te so se začele z molitvijo ob teizejski glasbi in se nadaljevale s spoznavanjem romarjev in  programa.



Srečanje je potekalo med 27. decembrom in 2. januarjem. Slovenski romarji smo imeli v Novi Gorici sveto mašo, katero je daroval koprski pomožni škof msgr. dr. Jurij Bizjak, kjer se je zbralo vseh petnajst avtobusov.


Ob prihodu v Ženevo smo se razdelili po župnijah, v katere smo bili dodeljeni. Zraven tega pa smo dobili še ustrezne zemljevide in knjižice s potekom programa, notami in  besedilo, s  katerim smo sodelovali pri molitvah v Palexpo in  župnijah. Sprejeli so nas zelo toplo in nam pomagali v težavah. Dodelili so nam družine, ki so nam nudile streho nad glavo, hrano in prijeten prijateljski klepet. Midva sva bila dodeljena k družini skupaj še s tremi  Poljaki, s katerimi smo  kasneje  postali prijatelji. Z družino in prav tako z njimi, smo primerjali naše prelepe dežele in se velikokrat nasmejali. Res bili  so zelo skrbni in prijetni.

 

 

Foto: Škofijska gimnazija A. M. Slomška

 


Kosilo in večerjo smo imeli v velikih pokritih halah na ženevskem sejmišču Palexpo. Po večerji je vsak dan potekala skupna molitev. Te sva se vsak dan redno udeleževala s tremi prijatelji iz naše skupine. Tam si lahko začutil, ob toliki množici mladih, iskreno molitev, lahko si se potopil v meditacijo, umiril in tudi pel prelepe melodije. Začutil si Cerkev, ki je blizu nam mladim.

 

 

Foto: Škofijska gimnazija A. M. Slomška

 


Podobne molitve so potekale vsako jutro na župnijah, kjer smo se zbirali. V tej župniji, kjer sva bila midva, je zelo poudarjen ekumenizem, kot sva spoznala pri sveti maši, ko je potekalo somaševanje med katoliškim in protestantskim duhovnikom.


Dnevi so bili kratki in velikokrat nam je zmanjkalo časa za stvari, ki smo jih načrtovali. Skozi ves dan so se dogajale različne aktivnosti (spoznavanje po skupinah, petje v tujih jezikih, spoznavanje drugih kultur, vodeni ogledi znamenitosti …), katerih sva se udeleževala.


V Slovenijo sva se vrnila polna novih spoznaj, nepozabnih dogodkov, spominov na srečanje z drugačnim načinom življenja in sprejemanjem vere. Za naju je to bilo nepozabno doživetje, katerega se bova še dolgo spominjala in se z veseljem udeležila tudi prihodnjih srečanj.  

Sabrina Cep in Aljaž Kramberger 

<<< nazaj