dr. Ignacij Knoblehar

16. julij 2007

V letu 2008, natančno 13. aprila, bo minilo 150 let od smrti slovenskega misijonarja, raziskovalca in borca za pravice črncev – dr. Ignacija Knobleharja. Knoblehar, sicer rojen v Škocjanu 6. julija 1819, je v 39. letu starosti umrl v Neaplju, ko se je iz misijonov vračal po pomoč in zdravje v domovino. Dolgih 150 let se temu velikemu možu dela nerazumljiva krivica: med svojim ljudstvom je skorajda nepoznan.



Pa ni bilo vedno tako: Ignacij Knoblehar je v desetih letih, ko je misijonaril v Osrednji Afriki bil eden najbolje poznanih ljudi ne le na Kranjskem, ampak v celotnem cesarstvu. Njegovo ime so s spoštovanjem izgovarjali visoki akademski krogi širom Evrope. V zadnjih letih nas mnogi ljudje iz drugih dežel začudeno sprašujejo, kaj je z nami Slovenci, da za tega velikega duhovnega velikana še nismo sprožili postopka za beatifikacijo.

 

 

Knoblehar, kot ga je l. 1850, ob njegovem prihodu v domovino v ljubljanskem bogoslovju naslikal Matej Langus (dokončal l. 1851). Original se še vedno nahaja v bogoslovju.

Foto: Marjan Travnik

 

 

V resnici je bila pobuda za začetek postopka podana že dvakrat. Prvič daljnega leta 1938. Ponovno pa je Knobleharjeva rojstna župnija Škocjan pobudo podala leta 2004. Vse kaže, da jo bo potrebno zopet ponoviti. V tretje gre rado…


Da bi se velikemu škocjanskemu rojaku popravila očitna krivica pozabe, se je njegova rojstna župnija odločila, da slovesno obhaja Knobleharjevo leto. Z njim želi ne le iztrgati Knobleharja iz pozabe in mu postaviti primeren spomenik, ampak predvsem ob njegovem zgledu spodbuditi vse župljane k bolj zavzetemu iskanju in izpolnjevanju Božje volje. Ravno slednja drža je namreč našega Knobelharja naredila velikega.


Knobleharjevo leto bomo obhajali od 1. 7. 2007 do 6. 7. 2008.

 

 

Spominska plošča v župnijski cerkvi v Škocjanu, postavljena leta 1867

Foto: Damjan Štih

 


Ob slovesnem začetku Knobleharjevega leta sta novomeški škof Andrej Glavan in beograjski nadškof (škocjanski rojak) Stanislav Hočevar blagoslovila temeljni kamen novega župnijskega doma, ki ga bomo poimenovali po misijonarju Ignaciju Knobleharju. Po končani slovesnosti so veselo druženje popestrili pritrkovalci iz domače in sosednjih župnij, ki so s pesmijo zvonov slovesno oznanili začetek Knobleharjevega leta.


Naslednji v sklopu dogodkov v Knobleharevem letu se je zgodil že v petek, 6. julija, (Knobleharjev rojstni dan), ko je domača gledališka skupina pod taktirko g. kaplana Janeza Žaklja odigrala skoraj dve uri dolgo gledališko predstavo »Naš Knoblehar«. Igro je napisal in režiral kar g. kaplan sam. Igralci so vsi brez izjeme (vseh skupaj je skoraj 30) prvič stali na odru. Kljub temu so tako na premierni predstavi, kot na obeh ponovitvah, 8. in 9. julija, pokazali neverjetno dobro in zavzeto igro. Dvorana je bila vse tri večere prepolna in mnogi, ki niso prišli na vrsto komaj čakajo na kakšno ponovitev v jeseni.


Po kratki poletni pavzi se bodo dogodki ob Knobleharjevem letu vrstili vse tja do same obletnice Knobleharjeve smrti, 13. aprila, ko bomo poromali na njegov grob v Neapelj in se končali z postavitvijo Knobleharjevega kipa 6. julija 2008.

Župnik Damjan Štih

<<< nazaj