STIČNA 2008

29. september 2008

PREJELI BOSTE MOČ, KO BO SVETI DUH PRIŠEL NAD VAS, IN BOSTE MOJE PRIČE!



Mladi v naši župniji se vsako leto v septembru zelo veselimo festivala mladih, Stične. Zdi se mi, da če ni Stične, ti nekaj manjka. :)

 

 

VIDEO IZBOR: STIČNA 2008

 

 

 

Foto: Mladinska skupina SMS

 

 

Mogoče na prvi pogled deluje kot bi bila organizirana vsako leto po enakem vzorcu, vendar bi bil zelo pristranski, če bi to trdil. Tudi letošnje leto je bilo polno presenečenj... zastonj objemi, detektorji, nove zanimive delavnica, stojnice, maša in veselo rajanje po njenem koncu. Letošnje geslo se mi je zdelo zelo močno sporočilno in me je tudi osebno zelo nagovorilo: "Prejeli boste moč, ko bo Sveti Duh prišel nad vas in boste moje priče."

 

 

Foto: Mladinska skupina SMS

 

 

Mladi se res nenehno znajdemo v situacijah v svojem življenju, ko moramo pričati za Boga in se trudimo, da bi ga slavili z vsem srcem in dušo. Pa nam vedno uspe? No, vsaj zase vem, da mi vedno ne, zato pa nam Sveti Duh pri tem lahko pomaga s svojimi darovi, ki jih je poslal nad nas. Pričati moramo v svoji družini, v šoli, med svojimi prijatelji, skratka povsod in ne samo vsako tretjo soboto v septembru v Stični... Zato upam, da je vsak izmed nas našel kaj zase kar ga je nagovorilo, da je našel kakšno dobro idejo za delo v župniji in še poglobil svoje vero, da bomo vsi skupaj res priče. Le prepustiti se moramo Svetemu Duhu s svojimi darovi, da bo deloval na nas!

Jernej Kirbiš (MS Slivnica pri Mariboru)

 

 

 

Foto: MS Slivnica pri Mariboru

 

 

David Sipoš: UTRIP STIČNE

 

 

... Ko ujameš srečanje


Bilo je 20. septembra. Še zelo zgodaj zjutraj. Tako mogočna se je zdela tista sobana stiškega samostana in že v jutru je bila zapečatena vsebina še nedopolnjenega dne. Oblekla sem rdečo majico in na njej v odsevu ogledala pomahala prikupni ovčki v žongliranju sedmih plamenčkov - kot sedmih darov Sv. duha (čeprav jih je v resnici veliko več in je numerologija brez pomena) Oblekla sem še jopico in odšla - dnevu naproti. Najprej sva se srečala v kapeli. Bilo je neotipljivo - zares preseženo od dotika... in jaz sem bila pripravljena. V nahrbtnik sem spravila vse potrebno in se podala na ulico...

 

 

Foto: Mladinska skupina SMS

 


Ste kdaj pomislili, koliko je ljudi, ki jim ne poznamo imena, ki so in vendar neopaženi odidejo mimo nas. V trgovini, na cesti, v restavraciji, ob semaforju, na ulici... povsod. In vsak ima svojo zgodbo. Koliko je srečanj, ki jih zamudimo in zgodb, ki jih ne preberemo.

 

 

Foto: MS Slivnica pri Mariboru

 


Tisti dan - 20. v septembru v Stični ni bilo nič drugače. Stiški samostan in njegova okolica in vsa tam zbrana množica mladih, da je bilo težko seči vsakemu v roke in še težje - si zapomniti njegovo ime. Pa bi sploh imelo vrednost? Zgolj statistično, ki se je ne da ovrednotiti.

 

Na tistem travniku in še prej na sprehodu do tja... v resnici v vsem tistem  iskanju in pripravljenosti sva se zopet srečala.

 

Dovolj je ujeti pogled, podariti nasmeh, pristen stisk roke, izmenjati mehkobo objema, priznati iskren oprosti in namenjen hvala. To je tisto več, ob čemer bledi pomenljivost poimenovanj. To pomeni ujeti srečanje. V trgovini, na cesti, v restavraciji, ob semaforju, na ulici... povsod.


...in preden me je noč zazibala v sen, sem ujela še poslednje srečanje.

Petra (ŠG Antona Martina Slomška)

 

 

Foto: MS Slivnica pri Mariboru

 


 

Mladi za Kristusa smo letošnje geslo Stične vzeli smrtno resno! Z Božjo pomočjo smo tudi letos zbrali vse naše moči in talente, ter se na Stični 2008 predstavili skozi delavnico Bog mi je dal talente. Uporabili smo pevske, plesne, vodstvene, organizacijske in še mnoge druge talente, ki nam jih je podaril Bog, ter skozi pesmi in razna pričevanja mladim na naši delavnici dokazali, da imajo tudi oni talente, le razviti jih je treba in jih uporabljati v Božjo Slavo!

Mladi za Kristusa

 

 

Foto: Mladinska skupina SMS

 

 

Končno! Sobota, 20. september, dan, ki smo ga vsi tako težko čakali. Festival mladih v Stični.


Dobili smo se nekaj minut pred osmo in skupaj počakali na avtobus. Čeprav se nam je zdelo, kot da bi nas nekdo sredi noči potegnil iz postelje, in smo zaspano gledali naokoli, ni trajalo dolgo, da je vzdušje postalo živahno in veselo. Pot do Stične je hitro minila in kmalu smo se znašli na prizorišču dogajanja. Najprej smo se malo razgledali po okolici, nato pa si je vsak našel svoj kotiček, kjer smo počakali do začetka delavnic.

 

 

Foto: Mladinska skupina SMS

 


Delavnic je bilo veliko in prav vse so bile zanimive, zato smo se kar težko odločili, katero bi izbrali. Nekateri so uživali ob plesu, drugi so igrali družabne igre ali pa so obiskali delavnico slovenske vojske. Ob pol treh se je začela slovesna sv. maša. Za tiste, ki so bili v Stični prvič, je bila to prav zanimiva izkušnja, saj so bili v mašo vključeni razni skeči, petje in ples. Maša je zelo hitro minila in oder je že bil pripravljen za prihod benda, ki je igral na zaključnem žuru. Odšli smo pred oder, kjer smo plesali, peli… preprosto, imeli smo se super. Kar naenkrat je bila ura šest in odpravili smo se proti avtobusu. Pot domov je bila živahna in nam je kot po navadi prehitro minila.

 

 


Foto: Mladinska skupina SMS

 

 

V Stični nam je bilo zelo všeč, zato smo prepričani, da drugo leto to izkušnjo ponovimo.
Anja Mihelak (mladinska skupina SMS)


 

Foto: Mladinska skupina SMS

 

 

"Opozorilo, o sledečem zavarovanju, blagoslovu pred zaključkom svete maše, vredno rednega predvajanja pri vseh nedeljskih bogoslužjih, nadvse zabavna in dobro domišljena "gostilna Konkurenca", delavnica o Gregorjanskem koralu pa (mi) je že sama upravičila udeležbo na festivalu. V spominu mi bo ostala kot ne samo najbolj suha, ampak tudi najboljša Stična (od dosedanjih štirih :)."
Anja iz RMS

 

<<< nazaj