Dan odprtih vrat v skupnosti Cenacolo

18. junij 2007

Danes, 16. 6. 2007, smo imeli dan odprtih vrat v skupnosti Cenacolo v Škocjanu na Dolenjskem. Skupnost CENACOLO je leta 1983 ustanovila s. Elvira Petrozzi v Italiji, z namenom, da vrne smisel življenja fantom in dekletom, ki so šli za užitki, ki jih ponuja moderni svet. Skupnost pomaga najti smisel življenja in ozdravlja mlade, ki so se znašli v različnih težavah in so zato posegli po drogi.



Cenacolo želi biti svetloba v temi droge, živo pričevanje, da smrt nima zadnje besede. Danes ima skupnost že okoli 50 hiš po vsem svetu od Brazilije, Mehike, Dominikanske republike, Peruja, ZDA, Bosne in Hercegovine (Međugorje), Hrvaške, Avstrije, Poljske, Irske in Francije.

 

 

Foto: Skupnost Cenacolo

 

 

Skupnost je v Sloveniji prisotna že tri leta. V tem času so fantje, ki živijo v stari domačiji v Škocjanu, domačijo naredili bivalno in jo še naprej urejajo. Poleg hiše za bivanje imajo še gospodarsko poslopje, hlev, velik vrt, pašnik in nekaj gozda. Vsaka hiša se mora vzdrževati sama. Kuhajo sami, skrbijo za sebe, delajo na vrtu, v hlevu in skrbijo za živino.

 

 

Foto: Skupnost Cenacolo

 

 

Srečanje smo pričeli s sveto mašo, ki jo je ob 15.00 daroval novomeški škof msgr. Andrej Glavan, po maši pa je sledil blagoslov avtomobila. Blagoslov je bil res pravi, saj je takoj po zaključku svete maše začelo deževati in tako je bil avto v skupnosti res deležen obilnega blagoslova.

 

 

Foto: Skupnost Cenacolo

 

 

Nato smo si ogledali kratek dokumentarni film o zgodovini skupnosti, fantje, ki živijo v Škocjanu pa so nam predstavili svojo hišo in dejavnosti v njej. Vse prostore v hiši in izven nje smo si lahko tudi ogledali.

 

 

Foto: Skupnost Cenacolo

 

 

Fantje so predstavili tudi svoje življenjske zgodbe in odgovarjali na vprašanja radovednih obiskovalk in obiskovalcev.

 

 

Foto: Skupnost Cenacolo

 


Pošiljamo vam nekaj fotografij iz srečanja. Blagoslov je bilo treba opraviti zelo hitro, saj je pričelo deževati. Fotografije so nastale med sv.mašo, kjer so  s petjem sodelovali tudi fantje iz skupnosti Cenacolo v  Vrbovcu na Hrvaškem.


Barbara Šubic

 

<<< nazaj