Žene in dekleta v pripravi na veliko noč

26. marec 2009

Duhovni vikend med 20. in 22. marcem 2009 pri sestrah HMP v Duhovnem centru de Notre Dame v Novem mestu in z animacijo s. Angelce in s. Metke je bil prav zanimiv.



Uvodna tema "Žena ga je sprejela v svojo hišo" (ko pride Jezus v hišo Marte in Marije) je bila povezana tudi s pripravo jedi za praznike; to je bil tisti naš »Martin del«, ki naredi hišo za praznike toplo in prijetno. »Marijin del« pa je bila naša molitev kot priprošnja in zahvala v pripravi na veliko noč, ki pogosto bolj nevidno kot vidno povezuje vse naše bližnje.


Glede »Martinega dela« sem bila vesela, da sem se naučila narediti pletenico in velikonočno jagnje, ki bosta krasila našo družinsko mizo za veliko noč. Glede »Marijinega dela« pa sem prvič začutila, kako velika je lahko karizma ženske duhovnosti, ki jo razvijajo redovnice. Topla ženska misel zna videti in občutiti besede evangelija še v tisti razsežnosti, ki jo bolj zaznavajo ženske in jo znajo na poseben občuten način posredovati tudi drugim. Žensko dušo je odseval tudi način poteka dnevnega reda, ko nas je zbujala prijetna glasba in ko je čas za meditativno razmišljanje prav tako prevevala tiha glasba iz ozadja. Raznolikost let - od 30 do 70, od mlade mamice z enoletnim otrokom, žene z ostarelo materjo, vdov in samskih ter zadnji dan pričevanje invalidke Janje Blatnik; vse to je bil kot ves svet v malem - od veselja in radosti do velikega trpljenja in umiritve v Njem, v katerem najde mir še najbolj ranjeno in nemirno srce.

 

 

Foto: Arhiv HMP Novo mesto

 

 

Bi bili tudi vi radi deležni skupne molitve hvalnic in večernic s sestrami HMP? Zbrane molitve križevega pota ob premišljevanju Gospodovega trpljenja, da se ob nobeni zapuščenosti in stiski ne bi počutili same? Kaj  pa tistega prijetnega vzdušja v odprtosti sester, ko začutiš, da je tako njihovo delo v kuhinji kot tudi druge naloge prežeto z vztrajno molitvijo na poti z Gospodom? Potem vas vabim, da se udeležite kakšnega prihodnjega srečanja, ki ga bodo spet pripravile. Trije dnevi priprave na Veliko noč so nam nasuli poln pehar zakladov, v katerega bomo, tako sem prepričana, še velikokrat segle.

Jolanda Polajnar

 

 

Več slik si oglejte na: http://hmp.salve.si/prva.php?angola=d&id=357

 

<<< nazaj