19. mednarodne salezijanske igre - Mladinski festival športa, kulture in vere

28. april 2008

Na otvoritveni slovesnosti v Ljubljani se je zbralo več kot 1500 predstavnikov mladih in njihovih spremljevalcev iz 14 držav, vključno z državo gostiteljico Slovenijo. Pred zbiranjem na Kodeljevem so imeli udeleženci tudi priložnost za obhajanje sv. maše v bližini dijaških domov, v katerih so nastanjeni, prilagojeno jezikovnim skupinam.



Vse prisotne je najprej pozdravil minister dr. Milan Zver, ki je rekel: "Letos mineva 120 let od smrti Don Boska, utemeljitelja salezijanskega gibanja in utemeljitelja posebne vzgojne šole. Njegov nauk se je razširil v 128 držav na svetu, tako da vi, dragi mladi prijatelji, predstavljate danes pravo globalno gibanje. Don Bosko vam je to, da nima le velike vloge v procesu vzgoje in izobraževanja kot posebni vzgojni model, ampak temelji tudi na načelih in vrednotah, na katerih bi morali danes utemeljevati naše človeško sobivanje, sožitje. To je na načelih razuma, vere, spoštovanja, ljubezni in na čem drugem naj temeljijo sodobni odnosi, odnosi v moderni družbi kot ravno na načelih Don Boska. "

 

Sledila je poslanka Evropskega parlamanta ga. Ljudmila Novak,  s citatom"Dnevi naše mladosti, so dnevi našega sijaja", ki ga je zapisal pesnik Lord Byron. V nadaljevanju pa je izjavila še: "Prepričana sem, da bodo tudi vaši dnevi v Ljubljani polni lepih doživetij, dobrih športnih dosežkov in novih življenjskih izkušenj ob sprejemanju morebitnih porazov. Svet je postal usodno povezan. Globalizacija je združenje kultur sveta in poraz zavesti o svetu kot celoti. Prihodnost našega planeta je v veliki meri v naših rokah in naših dejanjih."

 

Mladim so spregovorili tudi Apostolski nuncij v RS Santos Abril y Castelló, vrhovna svetovalka za mladinsko pastoralo pri HMP Maria del Carmen Cannales in predsednik PGS International Giuseppe Bracco.

 

Mlade pa je na noge spravila pevka Nuša Derenda z venčkom mednarodnih pesmi, predvsem ker je tudi zaplesala z mladimi ter se med prepevanjem celo slikala s skupino iz Poljske in prireditev je dosegla vrhunec ob nastopu dekliške tolkalne skupine ŠUS in simboličnem prihodu ognja v obliki balonov.

 

Mladi so seveda že nestrpno pričakovali konec uradne slovesnosti, ker so se že veselili tekmovanj, lepega popoldneva v Ljubljani, medsebojnem druženju, izmenjavi izkušenj, ki bodo skupaj tvorili pravi medkulturni dialog vseh udeležencev.

 

 

 

28. 4. 2008 - ponedeljek

 

Včerajšnji dan je minil v prazničnem vzdušju in sončnem vremenu. Prijateljsko odigrane tekme so potrdile olimpijsko geslo VAŽNO JE SODELOVATI, čeprav so bili nekateri trenerji precej razočarani, kadar njihove ekipe niso zmagale. Rezultati tekem se nahajajo na spletni strani www.pgsi2008.si v meniju Razpored tekem.

 

Drugi dan 19. mednarodnih salezijanskih iger pa se je začel za nekatere že ob 7:00 uri, kajti potrebno je bilo pojesti zajtrk, priti na igršča, se ogreti,... Slovenski prostovoljci imajo kljub odlični organizaciji iger in podpori Ljubljanskega potniškega prometa LPP, precej dela da zagotovijo redne prihode in odhode mladih na posamezne lokacije tekmovanj, ki so razpršene po celotni Ljubljani.


 
Ministrica za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Mojca Kucler Dolinar je ob 10 uri sprejela veleposlanike držav, katerih predstavniki se udeležujejo 19. mednarodnih salezijanskih iger ter člane evropskega izvršnega odbora PGSI (Mednarodne salezijanske mladinske športne igre). V svojem nagovoru je ministrica Mojca Kucler Dolinar dejala, da je namen mednarodnih salezijanskih iger v izobrazbi mladih v odgovorne državljane. Mednarodne salezijanske igre vsebujejo vse to, za kar se Evropska unija prizadeva v svoji Lizbonski sporategiji; razvoj evropske športne dimenzije skozi pravično in odprto športno tekmovanje in sodelovanje med športniki.

 

Na sprejemu pri županu Mestne občine Ljubljana, g. Zoranu Jankoviču, so bili ob 12:00 uri predstavniki mladih in predstavniki držav udeleženk. Župan je na začetku pozdravil vse udeležence. Dejal je, da je šport mladih simbol sodelovanja, ker ne gre samo za tekmovanje, temveč se tukaj sklepajo tudi prijateljstva. Izjavil je: "Na ulicah Ljubljane sem videl ekipe mladih, videl sem ekipo Poljske, ki je odhajala na prizorišče tekmovanja. In moram reči, da je bil zelo lep prizor." Na koncu je poudaril tudi, da je Ljubljana najlepše mesto na svetu in mesto, ki spoštuje različnost vseh in da želi vsem udeležencem veliko zmag in novih prijateljstev.

 

Današnji dan je namenjen tudi ogledu Ljubljane in sicer bodo slovenski mladi prostovoljci s pomočjo turistične ladjice razkazali lepote glavnega mesta tistim udeležencem, ki danes nimajo tekem ali pa so s tekmovanjem že zaključili. Udeležencem zelo pomaga tudi lepo vreme, ki jim omogoča sprehode med dijaškimi domovi in športnimi dvoranami, kar za športnike tako ali tako pomeni dodaten kondicijski trening.

 

Igre do sedaj potekajo v skladu z načrtom in vsi se že veselimo prihajajočih dni. Več informacij podatkov na www.pgsi2008.si

 

 

 

30. april 2008 - sreda

 

Peti dan mednarodnih salezijanskih iger je že vse pripravljeno na veliki finale. Po včerajšnjem obisku Postojnske jame, ki je udeležence varovala tudi pred dežjem, je vse v napetem pričakovanju zadnjega dne iger. Kljub dejstvu, da so se nekatere ekipe prišle v Slovenijo z namenom sodelovati in se zabavati ob dobri igri ter se družiti z drugimi udeleženci, so med njimi tudi športni talenti in današnji dan jih bo vsekakor poln.

 

Zaključna tekmovanja so vedno tista, ki so izredno zanimiva za vse, od prvega do zadnjega prisotnega. Najbolj seveda za igralce, ki se želijo do zadnjega atoma moči dokazati na igriščih. Tudi trenerjem ni vseeno, saj želijo pokazati ekipam, da se lahko s trdim delom veliko dosežejo. Za gledalce pa je to pravi spektatel, ker se bodo pomerile res dobre in enakovredne ekipe. In pa seveda je to tudi za organizatorje veličasten trenutek, ker je uspešen zaključek dokaz dobre organizacije.

 

Posebno povabilo velja tudi za obiske ostalih treh dogodkov, ki se bodo zvrstili ob zaključku iger:


Ob 17.00 bo sveto mašo pri Svetem Jožefu v Ljubljani za vse udeležence in njihove spremljevalce daroval slovenski nadškof in metropolit Alojz Uran.

 

Ob 19.30 bo v Zavodu sv. Stanislava - v Šentvidu potekala ZAKLJUČNA SLOVESNOST s slavnostno podelitvijo pokalov zmagovalnim ekipam in predaja zastave organizatorjem PGSI iger, ki bodo potekale v Italiji v letu 2009.

 

Ob 20:30 bo tudi v v Zavodu sv. Stanislava večerja za udeležence pod šotori in nato zabava, druženje, veselje.


Ob 23:00 VELIKO SLOVO, ko bodo udeležence v dijaške domove odpeljali avtobusi LPP.

 

 

Razpored finalnih tekmovanj:


Dekleta
KOŠARKA A - finale dvorana Gimnazija Šentvid ob 12:30 Plock : Valencia
KOŠARKA B -  finale dvorana SLOVAN ob 13:00 Płock :  Salamanca
ODBOJKA A -  finale dvorana Poljane ob 12:30 Szczecin : Essen
ODBOJKA B - finale dvorana Krim ob 12:30 Kielce : Cuneo
NAMIZNI TENIS A -  finale dvorana SLOVAN ob 9:00 Wałdoch proti Remiszko
NAMIZNI TENIS B - finale dvorana KRIM ob 9:00 Bobrowska proti Opanowska
NAMIZNI TENIS B pari  - finale dvorana KRIM ob 12:00 Suwałki 1: Chojnice

 

Fantje
KOŠARKA A - finale dvorana Ježica ob 13:30 Zagreb :  Ełk
KOŠARKA B -  finale dvorana Gimnazija MOSTE ob 13:30 Zagreb : Madrid
ODBOJKA A -  finale dvorana Krim 3 ob 13:30 Kielce : Płock A
NOGOMET A - finale dvorana SLOVAN ob 12:00 Burriana : Banska Bystrica
NOGOMET B - finale dvorana Rakovnik ob 12:45 Lviv : Valencia
MALI NOGOMET A - finale dvorana TRIGLAV ob 13:45 Valencia : Split
MALI NOGOMET B - finale dvorana Zavod sv. Stanislava ob 13:45 Haacht A : Houthalen
NAMIZNI TENIS A -  finale dvorana SLOVAN ob 12:00
NAMIZNI TENIS B - finale dvorana KRIM ob 11:00

NAMIZNI TENIS A pari  - finale dvorana SLOVAN ob 13:00
NAMIZNI TENIS B pari  - finale dvorana KRIM ob 12:00 Suwałki 1: Chojnice

 

Mešani pari
NAMIZNI TENIS A -  finale dvorana SLOVAN ob 14:00  Chojnice 1 : Chojnice 2
NAMIZNI TENIS B -  finale dvorana KRIM ob 14:00 

 

 

1. maj 2008. - četrtek

 

Zastor nad 19. mednarodnimi salezijanskimi igrami je padel. Do poznega popoldneva so potekale finalne tekme in podelitev medalj za vse udeležence ter pokalov za prva in druga mesta na prizoriščih tekmovanj. Nato je ob 17:00 za vse udeležence v cerkvi Sv. Jožefa na Poljanah daroval mašo ljubljanski nadškof in metropolit msgr. Alojz Uran. V pridigi je med drugim dejal: "Prepričan sem, da je šport vzgojna dejavnost, ki pripomore k celovitem razvoju človeka, sploh ko so v igri mladi kristjani, ki se ob pridobivanju telesne kondicije naučijo "upravljati" z duhovnimi močmi. Na tekmovanjih samo nekaterih zmagajo; v duhovnem teku smo pa vsi zmagovalci, saj za Boga ne obstaja odrinjenost na rob družbe ali življenje oddaljeno od središča dogajanja," in zaključil s sporočilom: "Vrnili se boste na svoje domove. Mnoga spoznanja, doživetja, zamisli, načrte, prijateljstva in slutnje vas bodo spremljale in vam vlile velik in nov pogum, da bi res delali in živeli proti toku, ki vas želi odplaviti, da bi res v sebi razvijali kritičnega duha do lažnih in zavajajočih sporočil, ki nasprotujejo življenju. Ali obstaja kaj, kar bi lahko zatrlo naše navdušenje, kadar smo s Kristusom? Nič in nihče, bi dejal sv. Pavel, nas ne more ločiti od Božje ljubezni, ki je v Jezusu Kristusu, našem Gospodu! Nič ni nemogoče za tistega, ki zaupa v Gospoda."


Nato so se vsi udeleženci preselili v Zavod sv. Stanislava v Šentvidu, kjer so mladi prostovoljci iz PR ekipe pripravili prve video in foto vtise s celotnih iger na velikem platnu, kar je pri mladih sprožilo ovacije in aplavz. Sledil je kratek nagovor salezijanskega predstojnika dr. Alojzija S. Snoja, ki je začel z mislijo sv. Janeza Boska: "DOVOLJ JE, DA STE MLADI, PA VAS IMAM RESNIČNO RAD!" in potem tudi končal z njegovo mislijo v večih jezikih "Bodite veseli, delajte dobro in pustite vrabcem čivkati!"! Potem pa je sledilo nepopisno veselje, kajti Dominic Sequeira iz Salezijanskega urada za mlade v Rimu, je podelil pokale za prva mesta in ekipne zmagovalce. Kljub dejstvu da zmagati ne pomeni vse in da je največja zmaga premagati lastno sebičnost, kot je rekel Dominic, so se pokalov za prva mesta razveselile ekipe Belgije, Češke, Hrvaške, Nemčije, Poljske, Španije in Ukrajine. Celovit pogled na tekmovanja pa kaže na dejstvo, da so bile v košarki izredno dobre ekipe iz Španije, Poljske ter Hrvaške. V odbojki ni bil nihče dorasel ekipam iz Poljske, čeprav so se jim še najbolj približali Nemci in Italijani. V nogometu pa je bilo bistveno bolj pestro, saj so bili dobitniki pokalov kar iz petih držav. Najbolj je presenetila Ukrajina, ki je zmagala v velikem nogometu. V malem nogometu pa so bili kljub temu, da niso zmagali, fantje iz hrvaških ekip vedno v ospredju tekmovanj. Najboljši pa so bili Belgijci in Španci. Namizni tenis je bil poglavje zase za Poljakinje, med fanti pa so bili igralci iz Nemčije in Češke dobra konkurenca ostalim.


Več kot 150 prostovoljcev iz Slovenije in 40 salezijancev ter sester HMP si je prizadevalo, da bi za več kot 1500 mladih udeležencev in njihovih spremljevalcev iz 13 evropskih držav in Ukrajine, 114 ekip v različnih športih, kot so košarka, odbojka, nogomet, namizni tenis, mali nogomet, PGSI igre in obisk Ljubljane ostala v lepem spominu. Odzivi udeležencev so bili izredno pozitivni. Še posebej sta je navdušila obisk Postojnske jame, ki so ga imeli v torek, in vožnja z ladjico po Ljubljanici že dan prej. Tekmovanja so bila na različnih prizoriščih po celi Ljubljani, kljub vsemu pa so bili deležni glasne vzpodbude s tribun. Mladi so s tem dokazali, da lahko preko športa konkretno prispevajo svoj delež k medkulturnemu dialogu.


Poudariti je potrebno da PGSI igre v ospredje športa postavljajo kvaliteto igre in zdrava tekmovalnost ter "fair play". Zaradi tega je bil poudarek skozi celotne igre na kulturni izmenjavi in spoznavanju kulture drugih narodov, naravne in kulturne Slovenije (zato smo namesto pokalov podarili lesena kolesa). Ravno tako smo ustvarili prostor za srečanje, torej za spoznavanje in povezovanje mladih med seboj s skupnimi kosili, prireditvami in različnimi športi na isti lokaciji. Poleg vsega tega pa želijo igre spodbujati tudi duhovnost mladih, predvsem njihovo poglobitev in skupno obhajanje vere, ki je odraz njihovega življenja. Organizatorji so poskrbeli tudi za zdrav zaključni žur, ki je za mlade vreden največ, z glasbo po njihovem okusu ter brez alkohola in cigaret. Trajal je do 23:00 ure, ko so se mladi brez kakršnih koli težav poslovili med seboj in se odpravili na avtobuse LPP, ki so jih varno odpeljali v dijaške domove, od koder bodo jutri nadaljevali pot proti domu.


 

PR: Jože Gornik in Marko Košnik

pgsi2008@gmail.com, 041 401 255 (Jože) 051 337 556 (Marko)

 

 


Častni odbor in podpora projektu:

Apostolski nuncij v Sloveniji (msgr. dr. Santos Abril y Castello)

Ljubljanski nadškof in metropolit (msgr. mag. Alojz Uran)

Salezijanski inšpektor (dr. Alojzij Slavko Snoj)

Minister za šolstvo in šport (dr. Milan Zver)

Evropski komisar za izobraževanje, kulturo, medije, mladino in šport (g. Jan Figel)

Poslanka Evropskega parlamenta (ga. Ljudmila Novak)

Župan mesta Ljubljane (g. Zoran Jankovič)

 

Projekt je pridobil tudi podporo komisarja Jána Figel'a, ki je poslal tudi pismo vzpodbude, Urada za komuniciranje in Urada za mladino in Ljudmile Novak, poslanke Evropskega parlamenta.

 

 

<<< nazaj