Ritem Duha

19. oktober 2009

MARIBOR, 17. oktober 2009 – Maribor je v soboto zvečer že osmič gostil največji slovenski festival duhovne glasbe RITEM DUHA. Potekal je v dvorani UŠC Maribor, neposredno pa ga je prenašal Radio Ognjišče.



V tekmovalnem delu, se je predstavilo deset novih, še neobjavljenih skladb. V spremljevalnem programu so nastopili trikratni zmagovalci festivala – skupina Tvoj glas, program pa sta povezovala Mateja Feltrin Novljan in Blaž Lesnik. Absolutna zmagovalka festivalskega večera je bila Tina Gačnik – Tiana.


Začetki festivala segajo v leto 2001, ko so ga soorganizirali društvo dr. Antona Murka, Hoče, Salezijanski mladinski center Maribor in Radio Ognjišče. Že po prvem festivalu, ki je potekal še pod imenom »Festival duhovne ritmične glasbe«, sta do danes organizatorja dva, Salezijanski mladinski center Maribor in Radio Ognjišče, festival pa je dobil tudi ime: Ritem Duha.

 

Festival ima tri pomembne vidike. Prvi je ta, da v slovenski prostor prinaša nove avtorske popevke, ki imajo duhovno vsebino. Drugi je, da festival želi povezovati avtorje tovrstne glasbe, ki delujejo v slovenskem prostoru. In kot tretje je to dogodek, ki združuje mlade in manj mlade poslušalce te glasbe z vseh koncev Slovenije.


Slednje se je udejanjilo tudi tokrat. Finalni festivalski večer je bil ponovno razprodan. Dogodek nepozaben. Poln zdrave zabave in obilice dobre volje.

 

 

Foto: Ritem Duha

 


Ker gre za tekmovalno obliko festivala, je tako žirija v sestavi: Omar Naber, Mateja Kališnik, Boštjan Čuvan, Karmen Košutar, Janez Ferlež in Miha Gorše izbrala najboljšo skladbo. Nagrada je tokrat šla v roke Tini Gačnik - Tiani, ki je nastopila s skladbo: Alfa in omega.


Več kot 1100 ljudi, je odločalo o nagradi občinstva. Tudi ta je šla v roke Tiani, skupaj z nagrado za najboljše besedilo. To je za njeno tekmovalno skladbo napisal Leon Oblak.


Dodatne informacije - Matjaž Knez (031 556 239, matjaz.knez@salve.si)
in na www.ritemduha.net


a.k.

<<< nazaj