Festival mladosti in vere

26. september 2008

Srečanje mladih v Stični ima med množičnimi srečanji mladih v Sloveniji najdaljšo tradicijo, tokrat je namreč potekalo že  27. Skoraj nepretrgoma je tako tretjo soboto v septembru na sporedu vse od leta 1981. V skoraj treh desetletjih je srečanje prehodilo zanimivo pot in se razvijalo v skladu s spremembami v Cerkvi in družbi, še posebej s spremembami vloge in položaja mladih.



VIDEO IZBOR: STIČNA 2008

 

 

V čem se letošnji festival Stična razlikuje od ostalih?
GREGOR KUNEJ (vodja projekta Stična 2008): Letošnji festival Stična mladih se razlikuje od ostalih predvsem v tem, da je zelo barvit, zelo pisan in da prinaša sporočilo gesla: »Prejeli boste moč, ko bo sveti duh prišel nad vas in boste moje priče«. Različni so darovi, duh pa je isti. Želimo pokazat pestrost Cerkve na slovenskem, pisanost dejavnosti, ki jih mladi in z mladimi Cerkev na slovenskem na nek način živi in s tem kaže pot evangelija, s tem kaže pot veselja in pa življenja.

 

 

Foto: RTV SLO

 

 

msgr. dr. JURIJ BIZJAK (odgovoren za mladinsko pastoralo pri SŠK): Geslo je sestavljeno iz treh delov, celotno geslo, a ne. Torej, prejeli boste moč, ko bo prišel Sv. Duh nad vas, in boste moje priče. To je sveti oče, Benedikt, to geslo predlagal in seveda ni slučajno, da se navezuje na svetega duha in se mi zdi še posebej primerno sploh za mlade zdaj tukaj, pa za te mlade ki pridejo sem v Stično, pa še na poseben način, zato ker so po večini v tem času po birmi. Birma pomeni prejem darov, tega božjega duha, svetega duha in zato je ta festival tudi kot ena oživitev bi rekel vseh teh birmanskih recimo darov in milosti.

 

Brat Jurij, povejte nam, kakšno se vam zdi vzdušje tukaj v Stični?
br. Jurij: Ja vzdušje je lepo. Fajn, da se nas toliko mladih zbere tukaj. Jaz že vrsto let hodim in vedno so taka srečanja, recimo zdajle že eno uro hodim do glavnega prireditvenega prostora, ko je toliko znanih ljudi, ne to je ena lepa stvar. Potem glasba nas povezuje, sveta maša nas bo upam povezala, tako da mam nekaj mladincev tudi s seboj in upam da bo to en tak lep dogodek ob začetku našega pastoralnega leta, leta mladih.

 

Rok: Glaven razlog zakaj sem tukaj je, da vidim tiste ljudi, ki jih prek skavtov in drugih aktivnosti spoznam iz drugih koncev Slovenije, pa jih vidim samo v Stični, pa bolj redko ne. Zato tudi rad sem prihajam, pač da se vidimo, pa družimo.

 

Martin: Ja torej tukaj, delavnice so fajn, pa vsako se sreča pač stari prijatelji iz cele Slovenije, ki jih drugače ne vidiš, tak da je zelo fajn da se s kom spet po dolgem času vidiš pa malo pogovoriš pa tak.

 

 

Foto: RTV SLO

 

 

Obiskovalci Stične so vedno navdušeni nad pestrim zabavnim in poučnim programom, pa vendar se malokdo zaveda koliko truda in časa je potrebno za izpeljavo tako zahtevnega festivala. Neposredno je vključenih v sam projekt preko 350 mladih.  Vsi skupaj v celoletni pripravi porabijo za organizacijo več kot 13.000 prostovoljnih ur. Čez leto se v ta namen odvije več pripravljalnih vikendov, na katerih se sestavi vsebinska in tehnična podoba festivala.


Kako vi, kot vodja organizacije doživljate to delo z mladimi?
GREGOR KUNEJ (vodja projekta Stična 2008): Jaz ga ne doživljam, jaz ga kar živim. Zelo prijetno mi je, zato ker vidim, da so mladi zelo pripravljeni sodelovati, zelo inovativni, zelo ustvarjalni, skratka res mi ni treba skrbeti za najmanjše podrobnosti, ker za vse to poskrbijo mladi na različnih področjih sami in tisto kar mi je v največje veselje - samo zaupati je treba.

 

JASNA REPA (odgovorna za stike z javnostmi): Dejansko celotna Stična tako rekoč temelji na prostovoljcih, ki vložijo ogromno, ogromno ur svojega dela, res čisto prostovoljno in to je znak da med mladimi živi še tisti občutek ustvarjanja za druge in tudi pomoč drugim.

 

Simona, kako si se počutila danes na odru?
SIMONA (animatorka): Ja ful fajn. Vzdušje je bilo res krasno že od prvega komada naprej. Drugače pa važna je publika in danes so prišli res razpoloženi v Stično, sicer se rabi par pesmi da se ogrejejo, sam festival je vedno super. Drugače pa moje počutje je krasno, vsi smo čisto »naspidirani« in polni energije, gremo še naprej.

 

 

Foto: RTV SLO

 

 

JAN (animator): Zdaj sem letos prvič na odru, drugače sem že bil 6 krat, mislim kot udeleženec. Za mene je bila to na začetku sprostitev, odklop od doma, druženje s prijatelji. Ko sem postal malo starejši, sem pa tudi nekaj začutil v sebi, mogoče pa to le ni samo veseljačenje gor in dol, ampak mislim brezglavo norenje, ampak mogoče priti pred oder in začutit to ljubezen, to dobroto, to voljo do življenja, ki jo čutijo vsi ostali mladi. Zdaj to vidim kot nek polnilec z energijo za novo leto.

 

SIMONA (animatorka): Animatorjeva vloga je predvsem, da vzpodbudi tiste bolj sramežljive, da se tudi odprejo, pa pripravljali smo tudi festival mladih, kjer poskušamo geslo Stične približat mladim na tak bolj naš način, skozi razne igre, pripomočke. Zdaj pa koliko oni to dojamejo? Bolj kot dojamejo, bolj nam je fajn. Mislim da smo se kar izkazali letos, če se lahko malo pohvalim.

 

Kakšno je sporočilo, ki ga preko glasbe skušate podati mladim?
GREGOR STRAJNAR (odgovoren za glasbo): Da tudi mi pričujemo, s tem da te pesmi ki jih tu igramo so v glavnem s krščansko duhovno vsebino, pa tud vse ostale ki mogoče niso ravno s to vsebino, vseeno govorijo o ljubezni. Letošnja Stična je pač bolj, geslo je »Prejeli boste moč…« tudi bolj svetega duha nekako oznanjamo s tem da ga predstavljamo s pesmimi.

 

 

Foto: RTV SLO

 

 

Martin povej nam zakaj si danes tukaj v Stični?
Martin: Ja, jaz sem prišel zaradi muzike, zaradi žura, pa zaradi deklet, pa da se mam fajn.

 

Kaj pa k maši ne boš šel?
Martin: Bom šel, bom.

 

Kaj pa te najbolj veseli tukaj v Stični?
Martin: Punce!

 

 

Eva, a si letos prvič na tem festivalu tukaj v Stični?
Eva: Ja, letos sem že drugič. Lani mi je bilo ful všeč, letos sem tudi prišla, tudi sošolci so tukaj, pa veliko ljudi novih srečam, pa prijateljev in ful mi je fajn, super.

 

Kakšno se ti pa zdi vzdušje tukaj?
Eva: Ja, vzdušje je zakon. Tam recimo pod odrom vsi plešemo, pa skačemo, s prijatelji se družiš, tudi veliko zabave je pa to, vse je zakon.

 

Kaj pa geslo letošnje Stične, mogoče poznaš?
Eva: Zdaj se ga ne bi spomnila, saj sem ga že videla. Srečal sem te na ulici, je tudi eno. Ful mi je všeč no. Tudi ta gesla so tudi taka globoka, pa te spravijo, da razmisliš malo o tem.

 

 

Foto: RTV SLO

 

 

Vedno večji je tudi obisk mladih, ki nimajo izkušnje vere, ampak pridejo na srečanje preprosto zaradi vzdušja, ki ga poraja množica. Ti se velikokrat ne udeležijo festivalskega programa, ampak se raje zadržujejo v okolici. Letos so organizatorji poskrbeli tudi za njih. V akciji »Srečala sva se na ulici« so animatorji ponudili številne zanimive aktivnosti, ki so se dogajale zunaj samostanskega obzidja.

Zakaj sploh geslo vašega dela, srečala sva se na ulici?
ROBI FRIŠKOVEC (vodja skupine »Srečala sva se na ulici«): Zato ker dejansko se to zgodi, a ne, se srečaš s človekom. Zdaj pomembno je, da vsi animatorji, ki smo na ulici, da se zavedamo, da srečanje pomeni, da se človek ustavi, da ne gre drug mimo drugega in da se niti ne opazi. Na nek način želimo spregovorit prav preko tega, da je pomembno, da se človek sreča, da je pomembno, da se človek ustavi in da je pomembno, da človek spozna drug drugega.

Kakšni so pa po vašem mnenju razlogi, da se mladi ne udeležujejo festivalskega dogajanja, ampak so rajši tukaj na ulici?
Vesna (animatorka):  Po mojem so kar različni. Ene recimo je strah glede vere, da nimajo toliko močne vere, pa se ne udeležujejo, drugim mogoče sam ni toliko, da bi toliko skakali, pa rabijo en drug način v Stični. So pa tudi taki, ki jih recimo zanima pač Stična kot taka, ker vejo, ker se glas tudi širi, da kdo rad pride zato da bi žural.

Kakšen je pa odziv na vaše delo?
Vesna (animatorka): Iz moje strani se mi zdi da je ful pozitiven, da se ljudje odzivajo, da vsak mlad človek se je pripravljen z nami pogovarjat, tudi mi z njimi, meni je v veselje to delo, no.

GREGOR KUNEJ (vodja projekta Stična 2008): Tisti mladi, ki so izven cerkvenih zidov niso nič manj naši, zato jim v letošnji Stični zares naklanjamo veliko pozornost, ne zato, da bi jih spremenili, ampak zato, da bi jih sprejeli, pa da jim bi prižgali novo upanje, pa pokazali morda svetlejšo pot.

 

 

Foto: RTV SLO

 

 

Kaj pa po tvojem mnenju Stična danes nudi mlademu človeku?
Polonca (animatorka): Stična? Mislim, da vsak lahko najde, kar želi. Zdaj nekateri pravijo, da je to vedno bolj za mlade, za vedno mlajšo populacijo, ampak se mi zdi, da vsak ki hoče, lahko najde tam, kar želi. Maša je res taka, da te napolni, festival, da se naskačeš, da se prešvicaš, lahko greš na sveto spoved, lahko se znoriš, pa tudi delavnic je toliko, da lahko vsak najde, kar želi.

 

Ena izmed značilnosti festivala v Stični so tudi številne delavnice, ki jih je bilo letos več kot 30. Obiskovalci so se tako lahko udeležili: predstavitev različnih katoliških projektov in organizacij v Sloveniji, strokovnih delavnic o medsebojnih odnosih in delu z mladimi, pevskih in plesnih delavnic, nekateri pa so čas preživeli športno obarvan. Veliko pozornosti so pritegnile delavnice o družinskem življenju in partnerstvu. V okviru tega je bil predstavljen priročnik za zaljubljene, ki je nastal ob prelomu leta družine z letom mladih.  

 

Komu je ta priročnik namenjen?
PRIMOŽ ERJAVEC (urednik Priročnika za zaljubljene): Danes smo ga namenili prav vsakemu, ki je prišel v Stično, drugače pa za vse mlade, ki iščejo, kako so že tisti, ki so prehodili to pot, šli po tej poti za kristjane, kako naj spoštujejo cerkvene zapovedi, kako naj dejansko hodijo po tej poti čistosti, vzdržnosti, kako zdržati, kako priti do prave ljubezni in preživeti.

 

Ste mnenja, da se tudi v Stični rojevajo nove ljubezni?
PRIMOŽ ERJAVEC (urednik Priročnika za zaljubljene): Absolutno, Stična je kraj lepih ljubezni.

 

Klemen, o čem govori vaša delavnica in kakšen je njen naslov?
Klemen (animator): Torej našo delavnico je pripravilo v bistvu združenje animatorjev oratorija in predvsem namen je predstavit oratorij na splošno, predstavit združenje, ki sedaj na novo nastaja, dati animatorjem, voditeljem možnost, da se povezujejo in menjajo med sabo izkušnje, zvejo kaj novega, predvsem pa pač naučijo nekaj več o oratoriju.

 

Polonca (animatorka): Naša delavnica je delavnica misijonske skupine Pridi in kot vidite tam piše: Ne boj se, vzravnaj se in pridi, torej naša misijonska skupina Pridi vabi vse, ki radi pojejo, ki radi misijonarijo, ki radi oznanjajo in si to vedno upajo, na ulice večjih mest v Evropi. In tam prepevamo na ulicah, zbiramo denar za misijone in tudi malo ljudi, ki hodijo mimo spravljamo v dobro voljo in da se ustavijo in da otroci z nami plešejo in tako. Veseli smo na ulici.

 

p. JANEZ NOVAK: Starodavna Stična ob prihodu mladih nekako doživi to mladost in se veselimo z njimi, ko vidimo toliko veselja. Vsa leta že spremljam ta zbiranje mladih in se potem z njimi tudi vsi veselimo v samostanu.

 

Sveto mašo, katere se je udeležila več tisoč glava množica, je daroval škof  Jurij Bizjak ob pomoči številnih škofov in duhovnikov iz vse Slovenije. V tesnem prepletu bogoslužja in mladostnega veselja je mladim položil na srce:
msgr. dr. JURIJ BIZJAK: »Vi boste moje priče. Kakšno silno naročilo, kakšno silno zaupanje, kakor bi Kristus v ozadju imel misel, če boste vi za to, in če boste vi pognali stvari naprej in zame pričali, bom obstajal. In če je čez nekaj desetletij, kdo bo vedel zame.«

msgr. dr. MARJAN TURNŠEK (murskosoboški škof): Mislim, da je prav ta ideja, da je božja moč, moč svetega duha tista, ki nam lahko v vsaki situaciji, tudi v sedanji situaciji pokaže pot, da je luč, ki razsvetli situacijo, v kateri je potem lažje videti pravo pot in tudi človek lažje potem s svojimi sposobnostmi se vključi v nek božji tok delovanja, ki je na vseh področjih, v čisto vsakdanjem življenju, v duhovnem življenju, v poklicnem življenju, v šolskem, študijskem življenju za mlade, je ta moč potem prisotna in deluje. In Stična je gotovo nekaj takega, je dogodek duha, eno, tako prostor, kjer je mogoče srečati to moč, čisto osebno in konkretno, ob svojem prijatelju, ob drugih mladih, ob duhovnikih ob škofih, skratka v okviru cerkve srečat moč in delovanje tega duha.

Avtorja: Eva Srdoč in Niko Vodošek

<<< nazaj