Suški oratorij postaja vse bolj prepoznaven

19. avgust 2009

Lanska uspešna krstna izvedba tridnevnega poletnega oratorija za osnovnošolske otroke v župniji Suha pri Škofji Loki je skupino mladih animatorjev prepričala, da so letos ponovili izziv in spravili pod streho štiridnevni oratorij na temo »Staro – novo«.



Otroci, kar 67 se jih je zbralo, so najbolj nestrpno čakali terenski dan, v okviru katerega so obiskali ekološko kmetijo Peternelj na Žirovskem vrhu nad Gorenjo vasjo. Prijazna oskrbnica Bernarda jim je predstavila delo na kmetiji, ogledali pa so si lahko tudi živali, orodje in izdelke.

 

 

Foto: Simon Mur, vodja tehnike

 

 

Za nameček so jim mladi iz Etno sekcije Kluba študentov Poljanske doline prikazali nekaj starih običajev iz njihovih koncev, predvsem košnjo in grabljenje trave, v delo pa so vključili tudi številne mlade udeležence oratorija. Preostali trije dnevi so potekali po ustaljenem urniku: začetek dneva je zaznamovala animacija s petjem in plesom; v delu po skupinah so se otroci zavrteli skozi časovni stroj, si ogledali suško cerkev in prisluhnili pričevanju sester uršulink Silve Potočnik in Marije Irene Stele;

 

 

Foto: Simon Mur, vodja tehnike

 

 

pred kosilom so lahko izbirali med modno, pustolovsko, pisano, športno, pravljično, različno in eksperimentalno delavnico; med popoldanskimi velikimi igrami pa so jih kot vselej znova najbolj navdušile vodne igre, po katerih le redko kdo ni bil moker. Oratorij, ki ga je podprlo 13 sponzorjev in donatorjev, so udeleženci obogatili tudi z otroško sveto mašo v domači cerkvi na Suhi.

 

 

Foto: Simon Mur, vodja tehnike

 

 

Odziv otrok, staršev, gostov in drugih, ki so dogajanje spremljali od zunaj, dokazuje, da je oratorij, ki ga je pripravilo 22, izvedlo pa 17 animatorjev, postal prepoznaven v župniji Suha in tudi širše. Prav zato animatorji že upirajo pogled naprej v prihodnje poletje, ko bodo oratorij verjetno podaljšali na pet dni, že med šolskim letom pa bodo dvakrat (predvidoma novembra in februarja) izpeljali tudi enodnevna sobotna oratorijska dneva.

 

Besedilo: Janez Porenta, vodja animatorjev

 

<<< nazaj