Izkušnja – beseda – dostojanstvo

26. maj 2008

Mladi.net in udeleženci projekta Besedo ti dam so pripravili interaktivno razstavo v Platonovi votlini Zavoda sv. Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano.



Na razstavi so predstavili izdelke z novinarskega vikenda. Sestavljale so ga štiri delavnice, ki so jih vodili strokovnjaki s svojih področij: Anja Hlača, Jernej Kastelec, Mica Škoberne in Gašper Furman. Novinarska znanja so mladi pridobivali najprej s spoznavanjem teoretskih osnov, nato pa tudi s praktičnim delom. Vsaka delavnica je vikend zaključila s konkretnim izdelkom – fotografijami, reportažo, desetminutnim filmom in petnajstminutno radijsko oddajo.

 

 

VIDEO IZBOR: "BESEDO TI DAM"

 

 

Zapisalo se je udeležencu razstave: “Razstava je super!!! Fotke so fenomenalne. Fajn je, kr tako naprej. Razstava, ki ti da misliti ;)”

 

 

Foto: Andreja

 

 

Nekaj utrinkov iz razstave si lahko ogledate v nadaljevanju:

 

- s krajšim video prispevkom (ogledate si ga lahko na: http://www.mladi.net/content/view/1339/183/) smo spoznali utrip študentkse družine,

 

- s krajšo radijsko oddajo (http://www.mladi.net/content/view/1319/183/) slišali misel predstavnikov istospolno usmerjenih,

 

- prek besed vstopili v svet otrok z motnjami v duševnem razvoju (http://www.mladi.net/content/view/1313/183/)

 

- v zgovornih fotografijah srečali tiste, ki jih običajno srečujemo le na ulicah, brezdomce (http://www.mladi.net/content/view/1349/183/).

 

 

Foto: Andreja

 

 

Vikend BTD nam je omogočil izkušnjo srečanja s temi ljudmi. S hvaležnostjo smo  spregovorili in jim dali besedo. Nam je uspelo s tem izkazati spoštovanje?

 

Povejte nam: http://www.mladi.net/forum/viewtopic.php?t=1924&start=30

Avtor: Marko

 

 

Še nekaj vtisov udeležencev:

 

“Oj, men je kot na doživljajski pedagogiki :) ker te film in avdio tako povleče noter. Bravo vsem!“

 

“legeeeeaaaaaaaaandarna razstava, ful bravo!!! =)”

 

 

Foto: Andreja

 


“Zelo so mi všeč slike, nekatere prikazujejo pravo resnico in še več. Tudi video je zelo nazoren in pokaže vse probleme s katerimi se srečujejo študentske družine. Prijetna razstava.”

 

“Ideja se mi zdi pohvalna, zdi se mi krasno, da se vedno bolj ozavešča zgodbe »z roba« in se ponudi razumevanje tudi zanje. Želela bi si več filmčkov s tovrstnimi zgodbami, več fotografij in večjo odmevnost. Ne vem sicer, v kolikšni meri je projekt predstavljen v javnosti; v kolikor zanj ve ožja javnost, bi spodbudila takšno ozaveščanje in širjenje, nadgradnjo in vsekakor nadaljevanje projekta. Čestitam za trud, idejo in izvedbo! “
Anja Cimerman, 4.c

 

“T.i. zgodbe z roba znajo biti koristne, vendar moramo pri vsem tem ohraniti razsodnost. Ne smemo pretirano pomilovati ali objokovati usode nesrečnih ali marginaliziranih. Mislim predvsem na homoseksualce, da jih ne bi potemtakem podpirali in odobravali denimo pri pridobitvi otrok. Sicer pa je treba vsakemu trpečemu pomagati in predvsem vsakogar spoštovati. Vedno je treba na zadeve gledati kritično in z neko distanco.”
Dijak  iz 3. č

 

“Združevanje socialnih vprašanj in umetnosti se mi zdi odlična ideja. Najbrž takih projektov pri nas ni veliko, zato si zaslužite še toliko večjo spodbudo in pohvalo. Le tako naprej!”
Krištof

 

<<< nazaj