XI. škofijski dan mladih

25. april 2007

V soboto 21. aprila so se v Idriji zbrali mladi iz vse koprske škofije. Geslo letošnjega srečanja je bilo »ZA LUČJO«, saj je Božja beseda tista luč, ki nikoli ne ugasne. Škofijski dan mladih  je leta 1996 obnovil obisk papeža Janeza Pavla II. v Postojni. Od takrat se vsakoletno srečanje nadgrajuje in ni več le spomin na papežev obisk, ampak je dan, ki ga mladi koprske škofije pripravijo sami.



VIDEO IZBOR: ŠKOFIJSKI DAN MLADIH

 

 

Za zabaven program so skrbeli animatoji, za glasbo pa skupina Nova zapoved. Skupaj so na noge dvignili okrog 250 mladih.

 

 

Foto: Mihaela Romanešen

 

 

Slavljenje Gospoda ob velikonočni sveči je še prav posebno povezalo mlade. Koprski škof msgr. Metod Pirih je nagovoril zbrane in v geslu srečanja poudaril, da so prav mladi luč za prihodnost tega sveta.


Igralec Gregor Čušin je predstavil »Evangelij po Čušinu«, organizatorji pa so pripravili različne delavnice: čipkarsko, psihiatrično, skavtsko, kuharsko, likovno, dramsko, bralsko, oratorijsko in kaligrafijo.

 

 

Foto: Mihaela Romanešen

 

 

Po odmoru in okusnih idrijskih žlikrofih, s katerimi so se okrepčali vsi prisotni, so se predstavniki mladinskih skupin iz Tolmina, Kopra, Mirenskega gradu in Idrije – Cerkna pomerili v znanju, saj je sledil svetopisemski kviz. Zmagovalci so bili mladi iz župnije Tolmin.


Srečanje se je v procesiji s svečkami nadaljevalo in zaključilo z vigilijo v župnijski cerkvi.

 

Foto: Mihaela Romanešen

 

 

VTISI:

 

Letošnji ŠDM je bil neverjeten! Na začetku nas je bilo sicer bolj malo, pa sem že malo obupoval. Zato sem bil toliko bolj vesel, ko sem videl, da se je prireditveni prostor docela napolnil. Vsak, ki je odprl srce, je odšel potešen. Osebno se me je zelo dotaknil Čušin s svojim evangelijem. Zelo smo se nasmejali, so pa trenutki, ko te kar strese in se zamisliš: "Kako pa jaz delam; ali sem podoben kateremu izmed likov iz zgodbe?" Izjemno! Najlepše pa je bilo nato v cerkvi. To je bil čas popolne umirjenosti in odprtosti za Božjo ljubezen. Petje, muzika, tihe misli ... vsega tega se ne da dovolj dobro opisati z besedami. Vabljeni vsi, da pridete drugo  leto in to doživite še sami!

 

Skratka - TO JE BIL NAJBOLJŠI DAN MOJEGA ŽIVLJENJA!

Vid


 

Foto: Mihaela Romanešen

 

 

Moji vtisi so bili fantastični in tudi drugi, ko sem sprašeavala za mnenje, so bili vsi navdušeni. Program je bil pester in zanimiv. Moja mladinska skupina iz Kopra je bila na kvizu zelo zadovoljna z rezultati in nagradami. Utrujeni vendar zadovoljni smo srečno prispeli na obalo.

Mihaela Romanesen


 

Pridejo oblačni dnevi, prežeti s temo in polni hladnih dežnih kapelj. Takrat je težko hoditi - sploh če si sam in odkrivanje Luči je naloga, kakršni marikdo ni kos. Tako se oddalji on Njega, od edine prave svetlobe.. Letošnji ŠDM pa je bil ena sama velika luč! Toliko prjateljev, toliko veselih src, ki so vsa zrla v isto smer, proti svetobi - in to skupaj.


Najbolj me je prevzelo vzdušje v cerkvi, ko sem med prijatelj , s pesmijo in hvalo na ustnicah, zrla v Njegovo podobo. Ne le, da Luč vidiš - Luč in njeno toplino tudi občutiš in naprej hodiš z nasmehom na ustnicah - ker se zaveš, da se nikoli ne boš znašel sam v neurju življenja!
Ana

 

 

Foto: Mihaela Romanešen

 

 

Lepo je kot vidiš, toliko obrazov, ki so prišli z istim namenom, da bi se srečali med seboj in z Bogom. Meni je bil najbolj všeč nastop Nove zapovedi in nastop Gregorja Čušina. Vse pohvale organizatorjem, ki so naredili res veliko delo in poskrbeli, da smo se mladi kristjani iz vse primorske naužili Božjega duha.
 
Katjuša

 

Letos sem bila prvič na škofijskem dnevu mladih. Za to srečanje sta me nagovorili prijateljici. In moram priznati da mi je bilo zelo všeč. Najbolj všeč pa mi je bilo, ko smo bili na odru in smo igrali kratke igre ter peli in plesali. Všeč pa mi je bila tudi  Vigilija. Pravzaprav mi je bilo vse všeč. Odločila sem se, da se bom tudi drugo leto udeležila tega srečanja.

Tanja 

 

 

Foto: Mihaela Romanešen

 

 

Enostavno in kratko .... Sveti Duh je deloval 101% ... na vseh področjih ... pri slavljenju, pri Čušinu, med odmorom .... Osebno me je ta dan zelo nagovoril in dal eno veliko svetilko pod noge, katera mi bo nedvomno še dolgo svetila ... GREM ZA LUČJO!

Timotej

 

Meni je bilo na ŠDM-ju v Idriji ful dobru, zanimivu in sploh nepozabno. Predvsem mi je bilo zanimivo to, da smo spoznali Idrijo - žlikrofe, čipke, njihove skavte, bolnico,... Bil je tudi zelo pester program, ki so ga super povezovali idrijski animatorji! Pohvale vsem njim! In za glasbeni program pa skupini Nova Zapoved! NEPOZABNO!

Tamara

 

 

Foto: Mihaela Romanešen

 

 

ŠDM je bila res zanimiva izkušnja. Zelo mi je bilo všeč tudi zato, ker smo se zbrali mladi iz vse primorske. Bil je zelo zabaven program in lahko rečem, da sem resnično uživala. Največji vtis name je naredila vigilija ob svečkah v župnijski cerkvi, saj je bila nekaj posebnega in neponovljivega. Ko se je vse skupaj končalo, sem lahko zares začutila neko pozitivno energijo, ki se je prebudila v vseh nas. Iz srca se zahvaljujem vsem, ki so zelo dobro pripravili program in vanj vložili veliko truda. Bilo je  NEPOZABNO! :)

Nina

 

Škofijski dan mladih mi je prijetno popestril soboto in mi pustil lepe vtise. Najbolj všeč mi je bila vigilija, ker smo lahko peli, zraven tiho molili v Jezusovi navzočnosti in hkrati nas je grela svečka, ki je lahko tudi Njegova prispodoba. Všeč mi je bil tudi program in pestra izbira delavnic, še posebej kaligrafska delavnica.
Lepo je bilo tudi to, da se srečaš še z drugimi mladimi.

Teja

 

 

Foto: Mihaela Romanešen

 

 

Zame je bil ŠDM 2007 v Idriji glasen odmev velike noči. Upanje, svetloba, sence, igrivost, pestrost, glasba, Kristus, prijatelji, ... so besede, ki postavljajo ŠDM v mozaik velikonočnega dogodka. Kar sem videl, me je prepričalo, da sem odprl srce in v tem popoldnevu srečal Vstalega.

Primož

 

ŠDM? Ko sem prišla sem mislila, da bo to eden izmed najbolj dolgočasnih
ŠDMjev. Pa je bilo ravno nasprotno. Bila mi je všeč naša delavnica pri kateri smo vsi skupaj ustvarili prizor. Spoznala sem tudi nekaj novih in zanimivih ljudi. Najbolj pa mi je bilo všeč vzdušje v cerkvi. Prijetno utrujena od celega dne v soju svečk in še prisotnost Boga. To se mi je zdelo zelo čarobno in zelo lep zaklučke ŠDMja.

Lea K.

 

 

Foto: Mihaela Romanešen

 

 

Letošnji ŠDM je bil posebno doživetje. Verjeli ali ne, bil mi je bolj pri srcu kot lanski. Mogoče je k temu pripomogel manjši prostor, da smo bili bolj povezani v eno prijetno družbo, polno veselja, radosti in vere, katero nam tovrstni dogodki utrjujejo in dopolnjujejo. Vesel sem vsakega novega obraza, ki sem ga imel priložnost srečati, kajti tako vem, da smo mladi še povezani v skupnosti in se oklepamo Njega, ki nam je vedno na voljo!


Srce mi je zaigralo, ko smo v sprevodu s svečkami odšli v cerkev. Po poti sva s prijateljem izmenjala nekaj besed, vendar sva kmalu oba nekako utihnila in se prepustila toku množice. Ta tišina, to vzdušje, ki sem ga doživel ob procesiji in kasneje v cerkvi, ne more nadomestiti nobena druga stvar. Tako si lahko mladi resnično napolnimo baterije v tem obdobju po veliki noči, ko nas pestijo razne stresne situacije v šoli in podobno! Hm, za konec pa bi dodal: "Se vidimo drugo leto! Pogumno!" =)

Samo

 

Mislim, da je bil Škofijski dan mladih v Idriji za vse tiste, kateri smo se ga udeležili zares nepozaben. Organizatorji so se potrudili, da je bil celoten dan zaokrožen v popolno celoto. Da smo se vsi nasmejali je dobro poskrbel Gregor Čušin s svojim evangelijem, nato delavnica kleklanja, katero sem obiskala mi je pomagala razgibat prste in možgane in za konec še slavljenje ob svečkah mi je dalo priložnost da sem se zahvalila Bogu za vse prelepe trenutke, katere smo jih bili ta dan deležni.

Ana

 

 

<<< nazaj