Med sanjami in resničnostjo

24. marec 2009

V sredo 18. 3. 2009 je na ŠGV-ju potekal projektni dan z naslovom Med sanjami in resničnostjo. Namen projektnega dneva je bil ozavestiti mlade o  nevarnostih, ki jih prinašajo odvisnosti od mamil, alkohola, računalnika in drugih stvari, ki povzročajo odvisnosti.



V današnjem času smo mladi vse bolj obdani s tovrstnimi stvarmi in na ŠGV-ju so želeli dijakom prikazati, kako te odvisnosti uničijo življenje in na koncu najverjetneje pripeljejo v prerano smrt. V začetku smo tako poslušali predavanje dr. Zdenke Zalokar Divjak, potem pa smo dijaki lahko izbirali med osemnajstimi delavnicami, ki so bile razdeljene v štiri sklope: zasvojenosti s trdimi drogami, zasvojenost z alkoholom, nekemične zasvojenosti ter zdrav način življenja. V prvem sklopu smo tako lahko poslušali pričevanja zdravljenih odvisnikov ter si ogledali razstavo slik heroinske odvisnice. V sklopu delavnic o alkoholu smo poslušali društvo anonimnih alkoholikov, nekaj o alkoholu so nam povedali policisti, vinska kraljica Karolina Kobal pa je govorila o kulturi pitja vina. V sklopu o nekemičnih drogah so se dijaki naučili nekaj o zasvojenosti z mobilnim telefonom, računalnikom, pogovarjali smo se o medijskem pogledu na zasvojenosti ter nenazadnje primerjali svoja mnenja o odvisnostih. V zadnjem sklopu so dijaki veliko ustvarjali, saj so se pogovarjali o resničnosti pravljic, o svoji notranjosti, naslikali so plakat o zasvojenosti, lahko pa so v fitnesu skrbeli za svoje zdravje. Eno izmed delavnic sta vodila tudi znana glasbenika Murat in Jose, ki sta dijakom predstavila svojo glasbeno pot. Po koncu delavnic je v avditoriju potekala tiskovna konferenca za novinarje. Projektni dan se je zaključil s predstavitvijo delavnic in nastopom Murat in Jose banda. Mladi so se tako na projektnem dnevu naučili veliko novega, predvsem pa so lahko slišali o nevarnostih odvisnosti od ljudi, ki so šli skozi ta pekel. 

M.K.

 

 

več na....

 

 

Foto: ŠGV

 

 

Ali je Škofijska gimnazija Vipava našla formulo za izračun začetka in konca kroga problemov?


Ali ima Veliki krog problemov svoj začetek in konec? Odgovor, mislim, da ni potreben. Vsi ga poznamo. So pa  ljudje, ki na to vprašanje nočejo odgovoriti, čeprav morda vedo odgovor. Po večini smo to mladi. Nočemo si priznati, da problem obstaja. Živimo svoje sanje. Daleč od realnosti, daleč od resnice.
 
Dijaki Škofijske gimnazije Vipava smo mladi. In smo sanjavi. In nimamo problemov. Niti enega samega, vsaj ne takega, ki bi se mu morali resno posvetiti. Smo namreč bodoči kandidati za svetnike. In potem prejšnji teden opazimo plakat, na katerem je s pisanimi črkami pisalo: 18. marec 2009 – PROJEKTNI DAN: MED SANJAMI IN  RESNIČNOSTJO – tema: DROGE. Droge?! Alkohol, trava in druga zelišča … pa saj pri nas tega ni! Tisti simpatični zamaknjeni nasmehi so res redki, pa princi v belem smrdečem dimu tudi, vendar saj niso tako napačni … Gotovo pa pri nas to ne predstavlja problema.


In potem ob 7.30 (z manjšo zamudo) nam na začetni proslavi zatrdijo, da se motimo. Vajeni smo sicer, da smo v učilnici deležni učiteljevih opazk, kako problematični smo, ne pa kot zdaj po novem, da imamo probleme! Po predavanju prve posebne gostje dr. Zdenke Zalokar Divjak so ostala moja usta odprta. Predstavljen nam je bil namreč novi seznam vrst zasvojenosti. Po njem sem sama odvisna vsaj od petih stvari s seznama (veste, čokolada zna bit droga). Zbala sem se. Sem zasvojena? Vprašanje je preplavilo dvorano, polno ljudi s problemi. Velikimi. Napetost je rasla in spraševali smo se, kaj nam organizatorja ga. Urša Doblehar in g. Bogdan Vidmar pripravljata. In nenadoma zaslišimo znane glasove. Murat & Jose band.

 

 

Foto: ŠGV

 

 

Množica vstane in začne ploskati in vzklikati. Začutim optimizem. Optimizem, ki so nam ga delavci šole in drugi posebni gostje (voditelji delavnic) vlili za nadaljnje spopadanje s problemi. Optimizem, ki nas je spodbudil k sodelovanju. Razdeljeni v različne delavnice smo uživali pri spoznavanju novih stvari; nevarnosti drog, alkohola in drugih nekemičnih zasvojenosti. Pri spoznavanju drugačnih vidikov (optimističnih in vidikov ''nevidimrešitve'') in ljudi, ki so kot mi, a doživljajo življenje na drugačen način. In nenazadnje smo uživali pri spoznavanju nas samih in naših problemov. Problemov, ki jih imamo, a se jim ne podredimo. Ker smo močni, ker smo zdravi, ker smo mladi, polni energije, optimizma in ciljev. In ker živimo življenje. 

Kristi Hodak


<<< nazaj