HAITI

29. januar 2010

Sredi januarja je uničujoč potres prizadel prebivalce karibske države Haiti, ki so že tako izpostavljeni revščini in drugim naravnim nesrečam.Karitas Haiti in Ameriška Karitas nadaljujeta z razdeljevanjem pomoči v enem izmed večjih taborišč Petionville Club v Port-au-Princu, za katerega je OZN zadolžila Caritas Internationalis. V to pomoč so že vključena tudi sredstva, ki jih je nakazala Slovenska Karitas. Članice Caritas Internationalis so doslej po svetu zbrale že več kot 45 milijonov evrov sredstev.

 

Infrastruktura na Haitiju je bila že pred potresom slaba. Razporejenost zalog po različnih skladiščih je sicer omogočila hiter odziv Karitas Haiti, vendar njihova količina ni zadostovala za takojšnjo oskrbo več sto tisoč ljudi. Dodatno so lahko pripeljali še 40 tovornjakov pomoči iz Dominikanske Republike in prek poškodovanega pristanišča.

 

 

Foto: Yvan Museau

 

 

Članice mreže Caritas Internationalis še naprej pomagajo z medicinskimi ekipami in hrano tudi na drugih območjih v okolici glavnega mesta in v bližnjem mestu Leogane. V prvih dveh tednih je Karitas v glavnem mestu in okolici oskrbela 25.000 najbolj prizadetih preživelih. Do razrešitve stanja na Haitiju je po oceni Caritas Internationalis še dolga pot, pomoč, ki jo zagotavlja, pa je pomemben kamen v mozaiku velikih potreb haitskih prebivalcev.

 

Slovenska Karitas nadaljuje z zbiranjem sredstev za pomoč prizadetim na Haitiju.
Darovalci lahko nakažejo pomoč na

 

TRR: 02140–0015556761,

namen: Haiti,

sklic: 8400.

 

Posamezniki lahko 1,0 € prispevajo tudi prek SMS sporočila s ključno besedo KARITAS na številko 1919. Na sedežih župnij, v poslovalnicah Pošte Slovenije in Banke Celje so na voljo tudi položnice za namensko pomoč.

 

Dodatne informacije dobite na Slovenski Karitas, Kristanova ulica 1, Ljubljana, tel. 01/300–59–60, e-naslov: info@karitas.si in na spletni strani http://www.karitas.si.

 

 

 

Foto: Yvan Museau

 

 

Tudi duhovnik Yvan Museau iz Haitija, ki je bil pred letom dni na obisku v Sloveniji, je v hudi stiski. Vsak dan od potresa naprej prihaja k njem vse več ljudi. V zadnjih novicah pravi, da je v njegovi župniji že 6000 beguncev, ki so zapustili mesto v razvalinah in potrebujejo hrano za vsakodnevno preživetje. Med njimi so tudi mladi in otroci. Zanj šteje vsak evro, zato bo vesel vsakršnega daru.


Svoj dar lahko nakažete na račun Misijonskega središča Slovenije, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, ki bo poskrbelo, da bo pomoč prišla v Yvanove roke.


 
RAIFFEISEN BANKA
TRR: SI56 2420 0900 4370 443
Sklic: 795121
Namen: HAITI MIRAGOANE

 

 

Foto: Yvan Museau

 

<<< nazaj