REZKA VRHUNEC NA OBISKU

28. februar 2007

Rezka Vrhunc. Čisto navaden ime in priimek. A za tem imenom se skriva oseba, ki jo je huda prometna nesreča priklenila na invalidski voziček in je tudi tista oseba, ki zaradi tega tragičnega dogodka ni izgubila upanja v svoje življenje in je s pomočjo močne vere vztrajala na svoji življenjski poti.



Rezka je prišla tudi v našo sredo, v Veliki Gaber, na petek, 19. januarja zvečer. Že takoj na začetku je poprosila za pomoč pri pripravi učilnice. Ko je bilo vse nared, smo se vsi člani mladinske skupine zbrali v krog. Vsi smo opazovali slike, ki so bile v krogu zložene okoli križa, ki je ležal na rumenem plakatu. Okoli njega, pa so svetile svečke. Pogovor z Rezko smo začeli s pesmijo ob spremljavi kitare in z molitvijo. Nadaljevali pa smo s tem, da smo se ji predstavili s slikami, ki so ležale ob križu. Nato pa nam je Rezka sama popestrila večer s svojo pripovedjo iz življenja. Pripovedovala nam je zelo iskreno, brez zadržkov. In tisti, ki smo jo dobro poslušali, smo lahko ugotovili, da se lahko z močno voljo do življenja in vero, tudi tako težak dogodek, ki nam lahko za vedno spremeni življenje, da ''preživeti''.

 

 

Foto: Mladinska skupina Veliki Gaber

 

Sama sem se tega srečanja z Rezko zelo veselila.  Sprva sem mislila, da bo k nam  prišla ''neka'' gospa na invalidskem vozičku, ki nam bo ''predavala,'' kako je lahko življenje kruto, ampak da se ga da potem tudi preživeti... itd. V bistvu pa sem bila prav presenečena. Rezka me je s svojim odkritim pripovedovanjem prav pritegnila k poslušanju in na moja zastavljena vprašanja je tudi brez ''ovinkov'' iskreno odgovorila.

 

 

Foto: Mladinska skupina Veliki Gaber

 

Sedaj, ko skušam z nekaj besedami opisati to srečanje z Rezko, mi ravno ne uspeva, da bi to opisala na kratko. Lahko pa na kratko povem, da sem zelo vesela, da še ''obstajajo'' ljudje, ki so po nesreči, ki jih je na kakršenkoli način prizadela, znali najti spet smisel svojega življenja in da so znali nadaljevati tam, kjer so končali. Če bi se meni zgodila kaj takšnega, kot se je Rezki, še sedaj ravno ne vem, kako bi ravnala, kako bi se spet postavila ''na noge.'' Vesela pa sem, da sem spoznala nekoga, ki je nekaj takega že doživel, da nam je povedal oz. opisal  svoje izkušnje in ''posredoval'' svoje mnenje. V meni je ostalo kar nekaj Rezkinih besed, ki sem jih kasneje doma premlevala. ''Bog ima s teboj načrte''. Upam, da ima Bog z menoj dobre načrte, in upam, da me bo v življenju ''postavil'' na tisto mesto, kjer bom lahko tudi sama osrečevala druge ljudi.

Petra Trlep

 

 

Foto: Mladinska skupina Veliki Gaber

 

Vsi se pritožujemo, kako je težko življenje, pa kako smo ubogi, ko malo smrkamo pa kašljamo... Ampak ko spoznaš vsaj enega človeka, ki je priklenjen za celo življenje na voziček, se zamisliš, ali ti je v življenju sploh hudo?!


V petek smo imeli na obisku pri verouku Rezko Vrhunc, ki je imela pri 21 letih prometno nesrečo in je takrat postala tetraplegik. Zdaj je na vozičku 22 let. Kako lahko življenje spremeni človeku le ena sekunda.

 

 

Foto: Mladinska skupina Veliki Gaber

 

Ko nam je povedala svojo življenjsko zgodbo, sem ostala brez besed. Kar nisem mogla verjet, od kje njej zdaj toliko energije in toliko volje do življenja - bolj je srečna kot mi, sprijaznila se je s takim načinom življenja. Vsi naši problemi z delom pa šolo niso nič v primerjavi z njenim načinom življenja, ampak mi se tega na žalost ne zavedamo. Vse je v naših glavah. Zato smo lahko hvaležni da smo takšni kot smo! In prej ko bomo začeli ceniti naše življenje, boljše bo za nas. Jaz Rezko občudujem!

Sabina Zidar

 

 

Foto: Mladinska skupina Veliki Gaber

 

V petek nas je s svojim prihodom počastila gospa Rezka Vrhunc. Pripovedovala nam je o svojem življenju, ter kako je z božjo pomočjo lahko premagala telesno pomanjkanje in doživela vse možne lepote, ki so potrebne, da je človek zapolnjen tudi znotraj. Pokazala nam je, kako smo ljudje preveč navezani na nepomembne stvari, ki so nam lahko vsak trenutek odvzete in nam tudi pokazala pot, ki vodi k zadovoljstvu in polnemu življenju. Človek vse prevečkrat gleda na stvari, ki jih ima pred očmi, ne vidi pa kaj vse je za tem. Torej, človek mora včasih tudi gledati in poslušati s srcem, da lahko srečno živi v vsakem trenutku, ki mu je dan, pa naj bo ta trenutek slab ali pa dober. Vsaka stvar se nam zgodi z razlogom.

Dejan Zidar

 

 

Foto: Mladinska skupina Veliki Gaber


V najožjem krogu smo se ob prižganih svečkah zabavali, molili, prepevali pesmi in se smejali. Ko je gospa Rezka načela svojo življenjsko zgodbo, smo jo vsi poslušali z »odprtimi usti«, dobro napetimi ušesi in na kratke trenutke z žalostjo v srcu. Ob in po njenem pripovedovanju smo se začeli zavedati, kaj življenje resnično pomeni, da ga lahko nek človek, ki je invalid še bolj izkusi, uživa včasih bolj kot kakšen zdrav človek. Ob njeni zgodbi se zaveš, da se včasih obremenjuješ s preveč malenkostmi, kot so ljubezen, šola, preveliko kilogramov…

 

 

Foto: Mladinska skupina Veliki Gaber

 

Da bi imeli spomin na to srečanje in da bi si ga za vedno vtisnili v srce, nam je gospa Rezka dala listke, na katerih je pisalo: »BOG IMA NAČRT ZA TVOJE ŽIVLJENJE!« Piko na I smo naredili takrat, ko smo odšli na Rezkin najljubši kraj - Cerkev. V njej smo zapeli pesmi, zmolili in se zahvalili Bogu za naše brezskrbno in prelepo življenje.


Poslovili smo se od naše gostje in jo pozvali, da naj še kdaj »zaide« v našo župnijo.Tisti petek je bil za nas res pravi »VRHUNEC«!

Tjaša Koporec

<<< nazaj