Duhovni vikend za mlade

22. februar 2008

Abram je med 15. in 17. februarjem pripravil duhovni vikend za mlade v Celju. Na ta dogodek smo se začeli pripravljati že v začetku leta, torej dovolj zgodaj, da nam je uspelo sestaviti kvaliteten duhovni program in povabiti zanimive goste.



V domu duhovnosti sv. Jožef so nam zagotovili 65 mest. Ker pa so prijave kar prihajale, smo se s prošnjo obrnili k sv. Jožefu samemu. Po manjšem čudežu smo tako lahko na duhovni vikend sprejeli kar 90 ljudi.

 

V petek zvečer smo se prvič zbrali skupaj pri slavilni molitvi. Led pa smo pa dokončno prebili z zabavno predstavitvijo šole Abram in svetopisemskim milijonarjem (kviz Lepo je poznati Sveto pismo).

 

Ker je bil vikend postavljen v postni čas smo želeli skupaj premišljevati o Jezusovi odrešenjski ljubezni (Jn 3,16). Na tem izhodišču je celjski škof Anton Stres predaval na temo: »Bog? Ena sama Ljubezen«. Najbolj so po predavanju v naših ušesih odzvanjale škofove besede o darovani, brezpogojni, zastonjski ljubezni: »brezpogojna ljubezen ni zainteresirana ljubezen, ampak pomeni ljubiti kar tako.«

 

Preden smo po kosilu nadaljevali s programom smo si privoščili sproščujoč, sončen sprehod do celjskega gradu in se naužili lepega razgleda na svet od zgoraj. Svež zrak je prevetril naša pljuča, prijetni pogovori pa so dvignili našega duha.

 

Sobotno popoldne smo nadaljevali z delavnicami. Izbirali smo med štirimi delavnicami: misijonsko delavnico, ki je bil iz prve roke predstavljen misijon v Indiji, umetnostno delavnico, kjer smo ustvarjali čisto prave mozaike, ter delavnici o krščanski poklicanosti moških in žensk. Delavnice bi še kar trajale, pa smo jih morali zaradi večerje žal zaključiti.

 

V soboto zvečer smo pripravili poseben molitveni večer, na katerega smo, teden dni pred vikendom z misijonsko akcijo, povabili tudi mlade iz Celja. Tako imenovani večer usmiljenja je bil mešanica osebnih pričevanj o spreobrnitvi, pantomime, tihih molitev, duhovnih pesmi, adoracije pred Najsvetejšim, spovedi, pogovorov o veri, duhovnikovih blagoslovov, molitev za bližnjega, Božje besede, prošenj in zahval Jezusu Kristusu. Zgodila se nam je neopisljivo lepa bližina Boga.

 

Zadnji dan se nam je pridružil dramski igralec Gregor Čušin. Do solz smo se nasmejali in tudi zamislili ob njegovem »Evangeliju po Čušinu«. Sledil je intervju, ki pa je kmalu prerastel v dinamičen pogovor z občinstvom. Časa je tudi tokrat žal zmanjkalo.

 

Duhovni vikend je bil v celoti nekaj prečudovitega. Veliko veselja in ustvarjalnosti je bilo čutiti že v pripravi tega vikenda; tako sproščeno in postopoma se je vse sestavljalo in vsak je prispeval svoj delež, dal delček sebe – na vikendu pa je vse to, kar smo vložili (veselje, zavzetost, odgovornost, ustvarjalnost, prijateljstvo) prišlo še bolj do izraza, kot da je Bog vse, kar smo mu dali, poplemenitil in pomnožil. Bog se nam je razodel ne samo v veselju, ampak tudi v svoji neizmerni velikodušnosti, v kateri ga ni mogoče prekositi. On lahko da veliko več, kot si upamo sploh pričakovati. Mene pa je nagovorila tudi Lepota, ki je On sam in se kaže v odnosih, o čemer nam je med drugim govoril škof Stres, v umetnosti, čemur smo bili priča ob gledanju Evangelija po Čušinu, v liturgiji, med Abramovci, v spoznavanju poslanstva ženske in moškega. V nedeljo smo Celje zapuščali polni močnih vtisov Božje bližine, milosti in ljubezni.


Več o vtisih in izkušnjah si lahko preberete na: www.abram-on.net

 

Besedilo: Šola Abram 2007/2008
Foto: Janez Rus

<<< nazaj