Društvo mladih Vozel

Mladi iz Vipavskega Križa smo ustanovili Društvo mladih VOZEL. V njem združujemo mlade iz naše župnije pa tudi mlade, ki k nam prihajajo od drugod iz cele Slovenije. Društvo je prostovoljno, neprofitno in nam pomaga, da lahko uresničujemo aktivnosti, ki jih čutimo mladi in tako s svojim zgledom in življenjem pričujemo za Boga.



VIDEO IZBOR: DRUŠTVO MLADIH VOZEL

 

 

Pod okriljem društva deluje več različnih skupin (mladinska skupina, mlajša mladinska skupina, Frančiškovi otroci, bend, misijonska skupina …) v katerih mladi preživljamo svoj prosti čas, se družimo, povezujemo, pletemo mreže prijateljstva, izvajamo različne akcije (Podaj MI Roko, oratorij, koncert, čistilne akcije, obiski bolnih in duševno zaostalih, kulturne prireditve, izleti, športne prireditve …) in se trudimo delati dobro na vsakem koraku.

 

Društvo ima tudi svoj znak in žig. V središču znaka je tau, ki je simbol miru. Vozel, ki v simbolu povezuje »rokave« s telesom, predstavlja našo povezanost z bližnjim (desni rokav), samim seboj (levi rokav) in Bogom (trup). Tau predstavlja tudi sv. Frančiška Asiškega in kapucine, ki so naši duhovni voditelji. 


V žigu je tudi znak in nad njim napis VOZEL, kar pomeni: Vztrajnost, Odgovornost, Zaupanje, Enotnost, Ljubezen.

 

 

Mladinska skupina


Kriški mladinci, le kako bi nas lahko opisal? Smo študentje, ki ob vikendu pridrvimo iz Ljubljane, kjer študiramo, in dijaki, ki se čez vikend oddahnemo od šolskih klopi in si za kakšno urico ali dve, včasih tudi več, zaželimo sproščenega druženja in duhovne injekcije. Cilj nam je predvsem, da se bomo v tednu, ki prihaja in je poln izzivov znali pravilno odločati kako preživeti vsak dan in se pri odločitvah vprašati: »Kaj bi na mojem mestu storil Jezus?« Smo pisana druščina, ki se srečuje enkrat na teden, ki se trudi v sebi odkrivati lepote krščanskega življenja in biti zgledni kristjani. Včasih pogledamo kakšen film, se kaj pomenimo o tem in onem, pomagamo pri projektih ki se izvajajo v Križu (Podaj MI Roko, oratorij ... ), skratka nikoli nam ni dolgčas. Seveda pa tudi kako zapojemo, da je veselje popolno. :)

 

Če želiš še kakšno informacijo o nas, pa nas poišči na spletni strani http:zupnije.rkc.sivipavski-kriz, tam boš našel forum, kjer se kaj menimo, pa tudi kakšen kontakt, ki te bo pripeljal v to naše lepo mestece v Vipavski dolini, Vipavski Križ, kjer imamo svoj »sedež«.
Tomaž Paljk
 

 


Mlajša mladinska skupina

 

Frančiškovi mladinci smo ena fajn skupina osmih otrok in treh animatorjev, ki ima rada življenje in Boga in se med seboj  zelo dobro razumemo. Radi smo skupaj in vsi komaj čakamo petek in 18.00 uro, da pridemo v Križ, kjer potekajo naša srečanja. Živimo v duhu Frančiška in na različne načine (preko molitve, pesmi, pogovorov … ) spoznavamo njegovo življenje. Naši animatorji: Tina, Vesna in Benjamin so zelo posrečeni. Vedno nam kaj novega povedo. Z nami delijo svoja mnenja, izkušnje, misli ... Njihove ure so nam všeč, ker jih vedno dobro izpeljejo in če se kdaj kaj zalomi imajo v žepu vedno pripravljen plan "B".

Ines Vodopivec

 

 

 

Frančiškovi otroci

 

Pod imenom Frančiškovi otroci najdemo skupino približno 40 otrok, starih od pet do trinajst let, ki se vsako soboto med 15. in 17. uro zbere v župnišču v Vipavskem Križu. Otroci so razdeljeni v tri starostne skupine, poleg teh treh pa je še letošnja novost – fantovska skupina.

 

Frančiškove otroke vodi 16 animatorjev, ki se trudimo otrokom približati Boga, jih učiti preprostosti, ponižnosti, dobrote, sprejemanja ... Kot zgled ljubezni do Boga, bližnjega in vsega stvarstva nam je sv. Frančišek Asiški, po katerem se tudi imenujemo.

 

Na naših sobotnih srečanjih ne manjka pesmi, molitve, katehez, iger in vsemogočih izdelkov … Preko vsega tega spoznavamo Boga na pristen način, ki je otrokom blizu.

 

Občasno sodelujemo pri župnijskih svetih mašah, obiščemo ostarele v domu, sodelujemo pri drugih projektih, ki se odvijajo znotraj župnije in širše, iščemo nove izzive...

 

Vsako leto se v zimskem času zvrstijo tudi duhovne vaje za otroke. To so trenutki, ko si še posebej vzamemo čas za Boga in poglabljanje prijateljskih vezi. Ob zaključku šolskega leta pa se podamo na poletne tabore, kjer smo še zadnjič skupaj, preden se čez počitnice raztepemo naokrog.

 

Veseli smo, da nas pri vseh projektih  podpirajo starši in naš duhovni asistent brat Vlado Kolenko.

Vesna Breščak

 

 

 

Bend VOZEL!

 

Bend VOZEL je glasbena skupina sedmih članov: dijakov ter študentov, ki sedaj prvo leto skupaj igramo razne duhovno-ritmične skladbe. Namen same skupine je predvsem prikazati vero in Boga mladim skozi glasbo.

 

Delujemo v okviru Društva mladih VOZEL. Za seboj imamo že kar nekaj koncertov (Oratorij 2006, Podaj MI Roko 2006 ter nekaj manjših … ), načrtujemo pa tudi nekaj nastopov v bližnji prihodnosti (štiristota obletnica prihoda kapucinov v Slovenijo, Oratorij 2007 … ). Naša želja pa je tudi, da bi izvedli t.i. turnejo Rock maš.

Jernej Rustja

 

 

NOVO LETO NA OJSTRICI

 

 

MESTO OTROK - DOBRODELNI KONCERT

 

 

MESTO OTROK

 

 

<<< nazaj