Don Bosko fest – praznik salezijanske karizme

29. april 2009

Mladi iz salezijanskega mladinskega gibanja so s podporo salezijancev in sester Hčera Marije Pomočnice letos že tretjič pripravili DON BOSKO FEST – praznik salezijanske karizme.



V Ljubljani na Rakovniku smo se v soboto, 25. aprila, zbrali mladi, ki se srečujemo z don Boskom in se navdušujemo nad njegovim načinom dela. Mnogi so na festivalu našli spodbudo za nadaljnje delo v salezijanskih ustanovah, organizacijah in skupinah.


Tokrat je bil osrednji lik festivala zvezda salezijanske družine Mihec Magone, saj letos obeležujemo 150. obletnico njegove smrti. Udeleženci smo na Don Bosko festu najprej skozi muzikal oz. glasbeno igro spoznali, kako je Mihec s pomočjo don Boska našel svoje pravo veselje v prijateljstvu z Jezusom.

 

 

Foto: Grega Valič

 


V nadaljevanju festivala je sledila sv. maša, ki jo je ob somaševanju drugih duhovnikov vodil salezijanec Klemen Balažič. V nagovoru zbranim je poudaril, kako pomembno je, da se odločimo za rast in sprejmemo tudi težave, ki se z njo pojavijo. Ob tem je predstavil zgodbo žitnega zrna, ki ni želelo pasti v zemljo ali postati kruh in se je zato skrilo v kot, od koder ga je kmet skupaj z drugimi smetmi pometel in vrgel stran. Kot je dejal Balažič, je prepričan, da so vsi, ki so prišli na festival, že stopili na pot rasti, in da Jezus ter don Bosko že vidita sadove.

 

 

Foto: Grega Valič

 


Osrednje sporočilo festivala je rastemo. Mladi so na festivalu in še posebej v okviru delavnic po sv. maši dobili priložnost in spodbudo za osebno rast, rast v skupini in rast v veri. Delavnico, ki je vzpodbudila mlade za pravilni vzgojni pristop in reševanje vzgojnih problemov, sta vodila Polona Dominik in Marko Košnik.

 

 

Foto: Grega Valič

 


Peter Končan in Špela Potočnik sta vodila delavnico o odnosih in vlogah v skupini vrstnikov, p. Silvo Šinkovec in s. Marija Golavšek pa delavnico o duhovni rasti, kjer sta mlade spodbudila k odločitvi za osebno oz. duhovno spremljanje.

 

 

Foto: Grega Valič

 


Obiskovalci festivala smo se po delavnicah zbrali ob ogledu zaključnega dela muzikala, ki smo ga nastopajoči sklenili z mislijo, da nam Jezus prihaja naproti po čisto vsakdanjih stvareh, zato bodimo nanj pozorni.


Sledili so še piknik, smeh, športne igre in druženje do poznih popoldanskih ur.

 

Tekst: Sonja Poznič Cvetko

<<< nazaj