Božičnica

14. januar 2008

Angel oznani Mariji, da bo spočela od Svetega Duha... Jožef jo želi odsloviti, a se mu v sanjah prikaže angel... Cesar zaukaže popis prebivalcev... Marija, ki je že v visoki nosečnosti, in Jožef se skupaj z osličkom odpravita v Betlehem... Prenočišča zanju ni... Sprejmejo ju pastirji... V majhnem hlevčku se rodi Jezus... Božična zgodba, ki je znana vsem.



Vendar...


Ste kdaj pomislili, kakšno je bilo življenje pastirjev v tistem času? Preprosto. V sožitju z naravo. To so bili ljudje, ki so znali uživati v sprehajanju po zelenju, v poslušanju škrtanja majhnih kamenčkov, v pogovarjanju s kamelami in oponašanju ovac. O tem, ali pomagati bližnjemu v stiski ali ne, ni bilo nikoli govora. Kar se da hitro priskoči na pomoč, saj ne veš, kdaj boš pomoč potreboval ti. Čeprav so živeli v skromnosti so radi delili z drugimi. Tudi svojo votlino (dom). In to popolnim tujcem, kakršna sta bila Marija in Jožef.

 

 

Pastirica (foto: RMS)

 

 

Ste se kdaj poskušali postaviti v vlogo angela, ki je oznanil Mariji Božji načrt? Bal se je, da bo Marija od presenečenja omedlela, ko ga bo zagledala. Kmalu zatem je imel še nalogo, da Jožefu, sicer v sanjah, obrazloži načrt. Jah, včasih je težko z ljudmi... :) Kakšno veselje je bilo v nebesih po izpolnitvi Božjega načrta, si pa lahko samo zamišljamo.

 

 

Angel (foto: RMS)

 

 

Marija in Jožef nista v Betlehem potovala sama, temveč v karavani. So ju drugi sploh opazili? Mlad par ju je zaradi nekega posebnega dogodka. Videla sta, kako se je neka noseča žena želela odžejati, vendar ji je meh padel iz rok in se je voda razlila po tleh. Njen mož pa ji je le rekel: "Marija, ko bova šla nazaj, bo na tem mestu rasla čudovita roža."

 

 

Mlad par iz karavane (foto: RMS)

 

 

Zakaj mislite, da Marija in Jožef nista dobila prenočišča v mestu? Gostilničarka, na katera vrata sta trkala popotnika, takrat res ni imela časa. Klicali so jo v kuhinjo, potrebovali so jo v sobah, na dvorišču. Težko ji je bilo pri srcu in je razmišljala, kaj bi sama naredila v taki situaciji, ko bi prosila prenočišča... Vendar ne! Takrat je imela res zasedeno vse, do zadnjega kotička.

 

 

Gostilničarka (foto: RMS)

 

 

Bi želeli biti v vlogi Jožefa? Dober, pošten, delaven možak, ki je pravkar začel svojo podjetniško pot. Potem pa novica o Marijini nosečnosti. Kakšno razočaranje. Kaj narediti? Slediti postavi in odsloviti. Vendar pa se mu v sanjah prikaže angel, ki vse postavi na glavo. Jožef ukroti trmo pred Bogom in prepleza svojo zaplankanost. In morda boste tudi vi kdaj naredili to. Premagali sami sebe. In takrat, takrat se stvari udejanjijo na najlepši možni način.

 

 

Jožef (foto: RMS)

 

 

Vsako leto v Ribnici mladi pripravimo božičnico – kratek program pred polnočno mašo. Pred leti smo imeli že različne igre na temo božiča, enkrat smo se skupaj s pastirji iz gradu odpravili v cerkev, lani smo pripravili glasbeno akademijo.

 

 

Pripravljavci letošnje božičnice (foto: RMS)

 

 

Letošnji božič smo hoteli ljudem predstaviti "stranske" vloge, ki nastopajo v božični zgodbi. Sprejeli smo izziv in se skušali postaviti v vlogo različnih oseb takratnega dogajanja v Betlehemu. Na koncu nas je Sveti Duh razsvetlil in razkril celoten Božji načrt.

 

 

Sveta Trojica - apsida župnijske cerkve (foto: RMS)

 

 

Predstavitev likov smo naredili v obliki njihovih izpovedi oziroma spominov na tisto čudno, a posebno dogajanje v Betlehemu pred nekaj leti. Tako, upamo, smo ljudem še bolj približali sicer znano, za koga morda že zguljeno, božično zgodbo.

 

 

 

VTISI IGRALCEV:

 

Priprave na božičnico in potem igranje pred polnočno mašo - vse to je postalo zame že del božičnega pričakovanja. Nemir, ko se približuje dan, da predstavimo ljudem, kar se je rodilo v glavah naše male ekipe, se pridruži nemiru prihajajočega rojstva Božjega Sina. Tokrat je bil zame pravi izziv – samostojno zastaviti lik Jožefa, z besedilom in vsem kar sodi zraven. In biti pred farani sam, v monologu. Ob tem pa velika želja, da bi v kakšnem srcu uspel vzbuditi še malo več radostnega občutja, še malo bolj sveti večer…

Alen Prelesnik


Letos sem božič doživela malo drugače. Temu so pripomogle tedenske vaje za božičnico, kjer sem uprizorila lik gostilničarke, ki je zavrnila Jožefa in Marijo, ko sta prosila prenočišča, ker ni imela prostora v hiši. V času vaj nam je bilo prijetno in lepo in kar je najpomembnejše, z božičnico smo pričakali Jezusovo rojstvo, ki je bilo letos zaradi različnih perspektiv malo manj pomembnih akterjev še posebej doživeto.

Katja Henigman


Bilo je v začetku novembra, ko me je poklical prijatelj iz mladinske skupine, če sem pripravljen zaigrati v božičnici – uvodu v polnočno mašo? Brez dolgotrajnega premišljanja sprejmem vlogo moža, ki je s svojo ženo potoval v Betlehem s karavano, del katere pa je bila tudi Sveta Družina.


Ker kar pogosto igram, sem si ob sprejemu vloge sam pri sebi rekel: »Nič lažjega!« Prišle so prve vaje in ugotovil sem, da vloga zahteva več, imel sem kar nekaj problemov z iskanjem tega lika v meni! A sčasoma sem z nasveti kaplana Jureta in vodjo projekta Heleno Ilc le odkril lik, ki sem ga iskal! Besedilo je bilo po zaslugi Nejca Ilca in kaplana Acota lahkotno in vsebinsko polno, saj je bilo bistvo igre, da vsaka vloga ljudem nekaj da. In lahko mirne vesti rečem, da nam je to odlično uspelo, saj smo s pričevanji ljudi, ki so bili v stiku s Sveto Družino, dali vsakemu udeležencu polnočnice priložnost, da se v njih najde!

Matej Cebin   

 

<<< nazaj