Domov
Predstavitev Evropske unije
Eutrinki
Globus
Evropske novice
Arhiv oddaj

SPORED
NASLEDNJI EUTRINEK

EVROPSKE NOVICE
Italija se ne bi ustavila le pri Romih
ITALIJANSKI NOTRANJI MINISTER POHVALIL IZGON ROMOV V FRANCIJI - 21. AVGUST 2010

Nad ukrepom Francije, ki je iz države deportirala Rome, je več kot navdušen italijanski notranji minister Roberto Maroni. Iz Italije bi deportiral vse državljane EU-ja, ki živijo od državne pomoči.

Čeprav je Francija ta teden v državo izvora poslala okoli 700 Romov, kar je razburilo številne humanitarne organizacije, francoska vlada vztraja, da je šlo za prostovoljni ukrep in ne za nasilni izgon. Ob tem so se pohvalili, da so odrasli osebi, ki bo zapustila državo, ponudili 300 evrov, dodatnih sto evrov so namenili za vsakega otroka. Tudi na romunskem notranjem ministrstvu so potrdili, da se Romi v Romunijo vračajo v okviru postopka t. i. prostovoljne vrnitve po francoskem upravnem pravu.

Maroni je nad potezo Francije tako navdušen, da se mu ne zdi prav nič sporno, če bi bile te prisilne. "Da, Italija že več let uporablja tehniko prostovoljne in podprte repatriacije. Seveda to velja le za tiste osebe, ki kršijo pravila bivanja v državi gostiteljici EU-ja, kar pomeni, da ne izpolnjujejo zahteve po minimalnem dohodku in primernem bivališču, državi gostiteljici pa povzročajo dodatno socialno breme," je dejal Maroni za italijanski časnik Corriere della Sera.

Maroni: Težave ne predstavljajo Romi z državljanstvom

Na vprašanje, ali se mu zdi ukrep diskriminatoren, je Maroni odgovoril, da to seveda ne bi veljalo le za Rome, temveč tudi za vse državljane EU-ja, ki niso Italijani. "Težava leži povsem drugje: v nasprotju z Romi v Franciji, imajo Romi in Sinti v Italiji italijansko državljanstvo. Torej imajo pravico, da živijo tu."

Maroni je svoj načrt o izgonu vseh Neitalijanov Evropski komisiji predstavil že pred časom, a je takrat naletel na gluha ušesa. Svojo priložnost italijanski notranji minister, ki izhaja iz ksenofobne stranke Severna liga, vidi 6. septembra na vrhu notranjih ministrov EU-ja. Zakonodaja Evropske unije sicer ne dovoljuje državam članicam prisilnega izgona državljanov EU-ja.

Berlusconi: Vi le čakate na invazijo tujcev
Čeprav so Maronijeve besede v italijanski opoziciji že označili za širjenje rasizma, je predlogu očitno naklonjena Berlusconijeva stranka Ljudstvo svobode (PDL). Ne pozabimo, leta 2008 je PDL uvedel popis Romov in Sintov. Predlagali so tudi obvezni odvzem prstnih odtisov, a so idejo po plazu kritik opustili. Nasprotniki so menili, da bi se ukrep lahko kmalu razširil na vse ljudi, tudi na italijanske državljane, ki jih policisti na ulici ne bi mogli identificirati. PDL je med drugim lani dosegel, da je beračenje otrok na ulicah postalo kaznivo dejanje.

Berlusconi je nasprotnike predlaganih protipriseljenskih ukrepov obtožil, da ti ''le čakajo na invazijo tujcev''. Med svojo vnovično vrnitvijo na vrh italijanske koalicije leta 2008, je dosegel tudi to, da sta nezakoniti vstop in bivanje v državi kriminalna prestopka, ladje, ki so priseljence vozile proti Italiji pa so zavrnili.

"Sploh ne vidim težave. Vedno bomo vsem pomagali, tudi pribežnikom, če bi se zgodila nesreča na odprtem morju. Če pa jim pomoč nudimo zunaj meja naše države, imamo pravico, da jim ne dovolimo vstopiti v Italijo," je pred časom dejal prvi mož 'apeninskega škornja'.

K. Š.

OSEBNE IZKAZNICE DRŽAV
 
No flash installed
S klikom na izbrano državo se vam bo odprla nova stran s podatki o izbrani državi.
ANKETA
Ali je Nemčija s spornimi vojaškimi pogodbami res izkoristila grško zapravljivost in s tem celo zaslužila?
Da.
Ne.
Vseeno mi je.
© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2021 | Vse pravice pridržane | Kontakti