Domov
Predstavitev Evropske unije
Eutrinki
Globus
Evropske novice
Arhiv oddaj

SPORED
NASLEDNJI EUTRINEK

EVROPSKE NOVICE
Francija se brani: Izselitev Romov ni kolektivni izgon
EVROPSKI KOMISARKI BOSTA PREUčILI FRANCOSKO STALIščE - 31. AVGUST 2010
Francija je bila zaradi pošiljanja Romov v države njihovega izvora deležna številnih ostrih kritik.

Francija je v Bruslju poudarila, da pri francoski politiki do priseljevanja, ki predvideva odstranitev nezakonitih naselij tujih Romov, ne gre za kolektivni izgon.

Francoski minister za priseljevanje, integracijo in nacionalno identiteto Eric Besson in državni sekretar za evropske zadeve Pierre Lellouche sta v Bruslju evropski komisarki za notranje zadeve Cecilii Malmström in evropski komisarki za pravosodje Viviane Reding pojasnila, zakaj se je Francija odločila za odstranitev nezakonitih naselij tujih Romov. Po srečanju sta dejala, da bosta komisarki francoska stališča preučili.

"Francija uresničuje evropski in svoj pravni red"
Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je v okvir širše vojne proti kriminalu konec julija napovedal rušenje nezakonitih romskih naselij in izgon tujih Romov. Njegova odločitev je naletela na številne kritike, tudi znotraj francoske vlade.

Francija ne počne nič drugega, kot uresničuje evropski in svoj pravni red. Pravica do svobode gibanja ne sme biti neomejena in brez pogojev, poleg tega nobena država ne sme prepustiti skrbi za svoje državljane drugim državam, trdita francoska ministra.

Ministra branita pravilnost odločitve
Besson in Lellouche sta poudarila, da ne želita govoriti o "Romih", ker ne marata te besede. Govorila sta o državljanih iz Romunije in Bolgarije, ki nezakonito bivajo na francoskem ozemlju. "Številne karikature" in "neumnosti" glede francoske politike do priseljevanja, ki se pojavljajo v javnosti, so "nesprejemljive", je poudaril Besson. Francoske oblasti niso "nikoli izvedle nikakršnega kolektivnega izgona", je dodal in francoske načrte upravičil s ponazoritvijo, da številni invalidi in otroci iz nezakonitih romskih naselij odhajajo v francoska mesta beračit, ter opozoril na problem prostitucije.

Pariz je v stalnem stiku z romunskimi oblastmi, od katerih pričakuje odgovorno ravnanje in takojšnji načrt za okrepitev prizadevanj za integracijo Romov, od Evropske komisije pa, da jim bo pri tem pomagala, tudi s sredstvi iz socialnega sklada.

T. V.

OSEBNE IZKAZNICE DRŽAV
 
No flash installed
S klikom na izbrano državo se vam bo odprla nova stran s podatki o izbrani državi.
ANKETA
Ali je Nemčija s spornimi vojaškimi pogodbami res izkoristila grško zapravljivost in s tem celo zaslužila?
Da.
Ne.
Vseeno mi je.
© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2021 | Vse pravice pridržane | Kontakti