Evropska komisija je julija sprejela novo uredbo o spodbudah za več ekološkega kmetijstva v EU. Le 2 odstotka evropskih kmetov se namreč ukvarja z ekološkim kmetijstvom, največ v Avstriji, Italiji in na češkem najmanj na primer na Malti.
V Sloveniji pridelujemo ekološko hrano le na 4.8 odstotka vseh kmetijskih površin. Vendar pa ekološki kmetje niso le proizvajalci hrane temveč tudi varuhi naravne dediščine, ki je prav v Sloveniji zelo bogata. Janez in France sta sedma generacija na ekološki kmetiji v Loški dolini. France se je za ekološko kmetijstvo tudi uradno odločil že leta 96, Janez po poklicu veterinar, je zaprisežen naravovarstvenik, ki si prizadeva da bodo v Loški dolini še naprej sušili krmo na ostrnicah in da se bodo na ponornih travnikih, ki se v zadnjem času zaraščajo ali pa jih lastniki zaradi preprostejše obdelave kar zasujejo, še naprej pasli konji, ki obema družinama predstavljajo tudi pomemben vir dohodka.