Domov
Predstavitev Evropske unije
Eutrinki
Globus
Evropske novice
Arhiv oddaj

SPORED
NASLEDNJI EUTRINEK

EVROPSKE NOVICE
Grčija za pridno nižanje primanjkljaja nagrajena z novim posojilom
FINANčNI MINISTRI EVROOBMOčJA 7. SEPTEMBRA V BRUSLJU - 19. AVGUST 2010
Zadnji podatki grškega finančnega ministrstva kažejo, da je konec julija grški primanjkljaj znašal 12,1 milijarde evrov.

Grčija izpolnjuje pogoje za izplačilo drugega obroka 110 milijard evrov vrednega posojila IMF-a in članic evroobmočja, je presodila Evropska komisija.

Grčija je v prvem letošnjem polletju močno napredovala pri proračunski konsolidaciji in strukturnih reformah, je dejal evropski komisar za gospodarske in monetarne zadeve Olli Rehn.

Grški primanjkljaj se je zmanjšal za 46 odstotkov, "hitreje, kot je bilo načrtovano", celotni izdatki države pa so se zmanjšali za 16,9 odstotka v primerjavi s prvo polovico leta 2009. Kljub temu je Rehn opozoril, da "izzivi in tveganje ostajajo".

Drugi obrok posojila: devet milijard evrov
Grška vlada je sprejela ostre varčevalne ukrepe, da bi zmanjšala luknjo v državni blagajni, ukrepi pa so prizadeli tudi gospodarsko rast. V drugem četrtletju se je grško gospodarstvo skrčilo za 1,5 odstotka.

Na začetku meseca je IMF sporočil, da se je Grčija začela dobro spopadati s svojim primanjkljajem in da je prepričan, da bo ta sredozemska država dobila naslednji obrok posojila.

Finančni ministri držav z evrom se bodo 7. septembra zbrali v Bruslju in podpisali plačilo devetih milijard evrov, ki bodo Grčiji nakazani 13. septembra. Grčija je že prejela 20 milijard evrov posojila od EU-ja in Mednarodnega denarnega sklada (IMF).

T. V.

OSEBNE IZKAZNICE DRŽAV
 
No flash installed
S klikom na izbrano državo se vam bo odprla nova stran s podatki o izbrani državi.
ANKETA
Ali je Nemčija s spornimi vojaškimi pogodbami res izkoristila grško zapravljivost in s tem celo zaslužila?
Da.
Ne.
Vseeno mi je.
© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2021 | Vse pravice pridržane | Kontakti