Domov
Predstavitev Evropske unije
Eutrinki
Globus
Evropske novice
Arhiv oddaj

SPORED
NASLEDNJI EUTRINEK

EVROPSKE NOVICE
"Ne streljajte, sem humanitarni delavec!"
SVETOVNI DAN HUMANITARNOSTI - 19. AVGUST 2010
ZN je resolucijo o svetovnem dnevu humanitarne dejavnosti, s katero je za svetovni dan humanitarnih dejavnosti določil 19. avgust, sprejel decembra 2008.

Ob dnevu humanitarnosti je generalni sekretar ZN-a pozval k spominu na humanitarne delavce, ki so izgubili življenje med opravljanjem dela.

Ban Ki Mun je še ponovil zavezanost ZN-a k človekoljubni pomoči tistim, ki jo potrebujejo.

Generalna skupščina ZN-a je 19. avgust za dan humanitarnosti izbrala zaradi bombnega napada na sedež ZN-a v hotelu Canal v Iraku leta 2003, ko je bilo ubitih 22 ljudi, med njimi takratni visoki komisar ZN-a za človekove pravice in posebni predstavnik generalnega sekretarja ZN-a Kofija Annana v Iraku Sergio Vieira de Mello.

Lani ubita 102 humanitarna delavca
Naravne nesreče in nesreče, ki jih povzroči človek, vsako leto prizadenejo milijone ljudi, najhuje so po navadi prizadeti najrevnejši, najbolj marginalizirani in najranljivejši posamezniki. Humanitarni delavci si prizadevajo, da bi zagotovili pomoč vsem, ne glede na del sveta, kjer bivajo, in ne glede na religijo, socialno skupino ali narodnost, ki ji pripadajo.

Po podatkih urada ZN-a za usklajevanje humanitarnih zadev (OCHA) sta bila lani med opravljanjem dela ubita 102 humanitarna delavca. Ubitih, ugrabljenih in huje ranjenih v napadih je bilo lani skupno 278 humanitarnih delavcev, približno desetkrat več kot leta 1999.

Trojni namen dneva humanitarnosti
Dan humanitarnosti, ki se letos praznuje tretjič, ima trojni namen; počastitev spomina na humanitarne delavce, ki so med opravljanjem dela po svetu izgubili življenja; za izrek priznanja vsem humanitarnim delavcem, ki opravljajo svoje delo; krepiti zavedanje javnosti o pomenu humanitarnega delovanja.

V Bruslju so izkazali čast humanitarnim delavcem, ki so izgubili življenje ali svobodo oziroma so bili ranjeni med opravljanjem svojega dela. Tudi osebje urada za humanitarno pomoč (ECHO), ki deluje v okviru Evropske komisije, je ves čas navzoče na kriznih območjih in skupaj s partnerskimi humanitarnimi organizacijami zagotavlja pomoč civilnemu prebivalstvu po svetu.

Obenem so opozorili, da sta dostop humanitarne pomoči do kriznih območij in varnost humanitarnih delavcev vedno bolj ogrožena. Evropska komisija je s pozivom "Ne streljajte, sem humanitarni delavec!" opozorila na pomen spoštovanja humanitarnih načel.

T. V.

OSEBNE IZKAZNICE DRŽAV
 
No flash installed
S klikom na izbrano državo se vam bo odprla nova stran s podatki o izbrani državi.
ANKETA
Ali je Nemčija s spornimi vojaškimi pogodbami res izkoristila grško zapravljivost in s tem celo zaslužila?
Da.
Ne.
Vseeno mi je.
© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2021 | Vse pravice pridržane | Kontakti